Tapahtumajärjestäjät elävät epätietoisuudessa

0

Kesätapahtumista uutisointi muistuttaa jo kovasti vuoden takaisia kirjoituksia. Kevään tapahtumia on jo siirretty tai peruttu ja kesän festivaaleista ainakin Helsingin Sideways ja Tampereen Rockfest ilmoittivat, ettei tapahtumia voida tulevana kesänä järjestää.

Uudenkaupungin lukuisista kesätapahtumista Minifarmi & Kukkamessut järjestettiin viime vuonna lopulta elokuussa. Tänäkään vuonna Minifarmeja ei pidetä alkuperäisellä paikallaan toukokuussa, vaan tapahtuman järjestäjä Jarno Ihalan mukaan ajankohta on todennäköisemmin heinä–elokuussa (US 25.3.).

Minifarmien laajalla messualueella turvaväleistä huolehtiminen on helpompaa kuin festivaaleilla, joissa ihmiset pakkautuvat yhteen.

Lokalahden Karjurockia siirrettiin viime kesänä ensin noin kuukaudella ja lopulta peruttiin vain päiviä ennen tapahtumaa. Promoottori Robert Sainio kritisoi jo tuolloin epäselviä ohjeita, jolloin järjestäjiä pidettiin loppuun asti jännityksessä.

Tapahtumajärjestäjien huoli on suuri, sillä kulut juoksevat joka tapauksessa. Kukaan ei osaa varmaksi ennustaa, minkälainen tautitilanne on heinäkuussa, mutta ilman tarkkoja ohjeita tapahtumia rakennetaan, kuten ennenkin.

Turkulainen Aura Fest oli viime kesänä yksi harvoista järjestetyistä musiikkitapahtumista. Sinne otettiin viime elokuussa 5000 kävijää, joille kaikille oli istumapaikka. Karjurockin Sainio toivoo, että valtio asettaisi nytkin tapahtumalle esimerkiksi 5000 kävijän päivärajan.

Juuri nyt 5000 ihmisen kokoontuminen samaan paikkaan vaikuttaa epätodennäköiseltä, mutta jos ihmiset malttavat noudattaa jo annettuja ohjeita, näyttää kesäkin valoisammalta.

Mikäli koronatartunnat saadaan keväällä kuriin ja rokotukset pääsevät vauhtiin, voidaan loppukesästä odottaa tapahtumien täytteistä. Sitä ennen ilman tarkkoja määräyksiä tapahtumajärjestäjät joutuvat laatimaan varasuunnitelmia tai tekemään kipeitä päätöksiä.

Risto-Matti Kärki