Teija Uitto aloitti lehden päätoimittajana

0
Uudenkaupungin Sanomien päätoimittaja Eija Eskola-Buri (vas.) siirtyy ensi viikosta alkaen vapaaksi toimittajaksi. Uudeksi päätoimittajaksi on nimetty Teija Uitto (oik.).

Uudenkaupungin Sanomia on tällä viikolla luotsannut kaksi rautaista naista. Väistyvä päätoimittaja Eija Eskola-Buri on perehdyttänyt seuraajaansa Teija Uittoa sekä Uudenkaupungin Sanomien että Laitilan Sanomien saloihin.

Ensi viikosta alkaen Uitto vastaa molempien lehtien toiminnasta.

– Olin neljä vuotta Vakka-Suomen Sanomien päätoimittajana ja sitä ennen pitkään kaupunkilehti Turkulaisen päätoimittajana. Olen innostunut ja motivoitunut uuteen tehtävään, Uitto kertoo.

56-vuotias Uitto asuu Uudessakaupungissa puolisonsa ja pentuikäisen Lilli-mäyräkoiransa kanssa. Perheeseen kuuluu myös kaksi aikuista lasta.

– Uudessakaupungissa viehätti heti alusta lähtien puutalomiljöö, merellisyys sekä turvallinen ja rauhallinen asuinympäristö, Uitto kuvailee.

Kaupungissa puhutaan paljon asukasluvun kasvupotentiaalista. Uitto pitää kaupungin tulevaisuutta valoisana.

– Asukasluku ei ole lähtenyt vielä sellaiseen nousuun kuin täällä on toivottu. Tilanteeseen vaikuttaa myös korona. Uskon, että asukasluku lähtee kasvuun, kun koronasta päästään ja akkutehtaan tuotanto käynnistyy toden teolla.

– Tulevat uudet asukkaat pääsevät sisään paikkakunnan asioihin juuri paikallislehden myötä, Uitto suunnittelee.

Uitolla on luotsattavanaan kaksi paikallislehteä TS-konsernissa. Juttukeikkoja hän aikoo tehdä niin paljon kuin hallinnollisten töiden ohella ehtii.

– Muutos aiempaan kiehtoo minua ja odotan innostuneena erilaisia yhteistyökuvioita. Uudenkaupungin Sanomien vahvuus on hyvä lukijapito ja se, että lehti koetaan omaksi ja tärkeäksi.

– Mediakenttä keskittyy pitkälti ruuhka-Suomen asioihin. Tästä syystä paikallismedian rooli on vahva. Mikään muu lehti ei uutisoi Uudenkaupungin asioita yhtä hyvin kuin oma paikallislehti, Uitto lisää.

Ajantasaisinta ja tarkinta tietoa paikallisesti saa omasta paikallislehdestä.

– Verkko on opettanut etsimään uutisia ja tietoa ilmaiseksi. Olemme oppineet tietämään myös ne riskit, mitä maksuttomaan sisältöön liittyy. Tilattavissa lehdissä ammattitoimittajat tarkistavat tiedot ja varmistavat lähteet, Uitto sanoo.

– Tilattava lehti kattaa pöydän uutisilla, jotka ovat helposti pureskeltavassa muodossa. Ammattitoimittajien työ on vaativaa, siksi lehdellä on tilaushinta. Eihän ravintolassakaan voi syödä ilmaiseksi, Uitto vertaa.

Eskola-Buri ei aio hylätä paikallisuutisia jatkossakaan

Eija Eskola-Burilla on lähes 40 vuoden paikallislehtikokemus. Uudenkaupungin Sanomien ja Laitilan Sanomien yhteisenä päätoimittajana hän on toiminut viimeiset kuusi vuotta.

– Paikalliset asiat ja niistä uutisoiminen ovat yhä lähellä sydäntäni. Ryhdyn ensi viikosta alkaen vapaaksi kirjoittajaksi ja toimittajaksi. Minun on 58-vuotiaana aika tehdä jotakin uutta, ja luvassa on ainakin ensin kirjaprojektin käynnistäminen, Eskola-Buri kertoo.

Eskola-Buri pitää Uudenkaupungin Sanomia vahvana paikallislehtenä, jossa on osaava ilmoitusmyynti ja ammattitaitoiset toimittajat.

– Lehti on elinvoimainen, kiinnostava ja vastuullinen. Paikalliset uutiset ja mielenkiintoiset jutut ihmisistä ja ilmiöistä kiinnostavat aina.

Digitaalista tekemistä on vahvistettu viime vuosina ja lehti saa pian oman mobiilisovelluksen, joka helpottaa uutisten ja muun sisällön seuraamista älypuhelimesta.

– Verkkosivujemme kävijämäärät ja digilehden tilaukset ovat kasvussa. Paperilehdellä on edelleen vankkumaton lukijakunta, ja se säilyy varmasti vielä pitkään.

Viime vuonna tehdyn tutkimuksen mukaan yhdellä Uudenkaupungin Sanomien paperi-ja digilehden numerolla on keskimäärin 15 000 lukijaa.

– Se on huikea luku ja kertoo ihmisten vahvasta sitotutumisesta omaan lehteen, Eskola-Buri toteaa.

Kuuden vuoden aika Uudenkaupungin Sanomien ruorissa oli Eskola-Burille mielenkiintoinen ja antoisa ajanjakso.

– Kaupunki on muuttunut siinä ajassa paljon. Autotehdas on kasvanut valtavasti ja se on kaupungin elinvoiman kannalta tärkeä kivijalka. Korona-aika on sujunut kaupungissa ilman suurimpia vaurioita. Väestörakenne on muuttunut ja maahanmuuttajien tulo on ehdottomasti rikkaus paikkakunnalle, pohtii Eskola-Buri.

Sihy on yksi viime vuosien suurista puheenaiheista hyvässä ja pahassa.

– Sihy on herättänyt kuntalaisissa keskustelua sekä puolesta että vastaan. Toivon, että vaaleissa ja muutenkin katseet käännettäisiin tässä asiassa jo tulevaan. Kaupungilla on kaikki valttikortit käsissään ja lehti ajaa jatkossakin uusikaupunkilaisten etua, Eskola-Buri lisää.

Eskola-Burin mukaan lehteä syytetään usein vain negatiivisten asioiden levittämisestä. Lehti seuraa kuitenkin paikkakunnan elämänmenoa monipuolisesti tuoden esille sekä kaupunkilaisten, päättäjien että yrittäjien ääntä.

– Kuka ne kaupungin epäkohdat kertoisi, jos emme nostaisi niitä lehdessä asiallisesti esille. Jos tiedotuskanavana olisi pelkkä sosiaalinen media, niin viesti olisi kovin yksipuolista, Eskola-Buri kertoo.

Paikallislehti on väistyvän päätoimittajan mukaan yhteisöllisyyden kehittäjä ja ylläpitäjä, jota saa ja kuuluu arvostella.

– Kiitän kaikesta positiivisesta ja negatiivisesta palautteesta, mitä olen päätoimittajuuteni aikana saanut. Kaikenlainen palaute on lehdelle tärkeää. Emme ole erehtymättömiä, mutta kannamme vastuuta tekemisestämme ja tiedon oikeellisuudesta. Virheitäkin joskus tulee, mutta oikaisemme ne, hän lisää.