Tulevaisuudelle puskuria

0

Kaupunginjohtaja Atso Vainio ja talousjohtaja Anne Takala esittelivät viime vuoden tilinpäätöksen valtuustolle maanantaina. Kaupungin ja liikelaitosten tilikausi päätyi 4,8 miljoonaa euroa plussalle. Vaikeasta koronavuodesta tulikin taloudellisesti yllättävän hyvä. Kaupungille on kertynyt kumulatiivista ylijäämää nyt noin 14,5 miljoonaa euroa. Puskuria tarvitaankin, kun iso investointi on edessä.

Kun valtuusto päätti vuoden 2020 talousarviosta, koronasta ei ollut tietoakaan. Silti valtuusto valmistautui alijäämäiseen vuoteen. Mikä tilanteen sitten keikautti? Valtion koronatuet auttoivat merkittävästi Uuttakaupunkia. Valtio tuli kaupunkia vastaan peräti 5,5 miljoonalla eurolla. Ilman tukia tulos näyttäisi toisenlaiselta. Myös muut kunnat ovat hyötyneet valtion koronatuista.

Valtion rahahanaa ollaan kuitenkin jo vääntämässä tiukemmalle. Takala kertoi, että tälle vuodelle luvassa on enää kohdennettuja korona-avustuksia sekä yhteisöveron jako-osuuden korotus.

Kun kunnissa on ollut pitkään taloudellisesti tiukkaa, mopo lähtee helposti keulimaan, kun tilanne hieman helpottuu. Näin Uudessakaupungissa ei ole käynyt. Takala nosti valtuustossa kaksikin esimerkkiä, joissa kaupunki poikkeaa selvästi muista kunnista. Uudenkaupungin henkilöstömenot supistuivat viime vuonna. Myös erikoissairaanhoidon kustannukset ovat laskeneet.

Esimerkit kertovat kaupungin työntekijöiden vahvasta sitoutumisesta. Henkilöstö on jaksanut haastavana aikana joustaa ja reagoida nopeasti muuttuviin tilanteisiin. Esimerkiksi U-soten työntekijät ovat hoitaneet esimerkillisesti epidemiatilanteen ja samanaikaisesti uudistaneet hoitoketjua niin, että erikoissairaanhoitoon päätyy vähemmän potilaita. Nyt hoidettavana ovat rokotukset.

Myös kouluilla on tehty isoja muutoksia, jotta etäopetus ja digiloikka ovat onnistuneet.

Koronavuosi osoitti, että kaupungilla on kyky selvitä kovistakin paineista.

Teija Uitto