U-sotessa yli 200 uutta korona-altistusta viikossa

0
Lahjakortin saa, kun hankkii kaksi rokotusta.

Koronaviruksen välttämiseen liittyviä turvaohjeita ei ole U-soten alueella noudatettu tarpeeksi. Se on johtanut tilanteeseen, jossa tartuntojen määrä kasvaa jatkuvasti ja altistuneita on entistäi enemmän. Tilanne on huolestuttava ja viimeistään nyt aikuisten, erityisesti nuorten aikuisten, tulisi kantaa vastuuta tilanteesta.

– Vaihtoehdot alkavat olla lopussa, jos työikäiset ja nuoret aikuiset eivät nyt ala kantaa heille kuuluvaa vastuuta, niin viranomaisilla ei ole juurikaan enempää keinoja koronan taltuttamiseksi, Uudenkaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Sari Rantanen huomauttaa.

Rantasen mukaan tilanne on moninkertaisesti pahempi kuin viime keväänä, joten nyt on syytä käyttäytyä vielä varovaisemmin kuin silloin.

– Kaikki on muuttunut vuoden takaisesta ajasta pahempaan suuntaan. Koronaan on suhtauduttava vakavammin ja käyttäydyttävä huolellisemmin, vaikka koronaturtumusta on ilmassa, Rantanen lisää.

Suurin osa U-soten alueella todetuista koronatartunnoista on tällä hetkellä muuntovirusta, joka talttuu ärhäkämmin kuin alkuperäinen koronavirus. Viimeisen viikon sisään U-soten alueella on altistunut koronalle yli 200 henkeä. Oikeasti luku on vielä suurempi, koska kaikista tartunnoista tai altistumisista ei vielä tiedetä.

– Se tarkoittaa sitä, että nyt jokainen uusi tartunta tarttuu aiempaa helpommin ja altistuneiden määrä kasvaa entistä suuremmaksi. Olemme tilanteessa, jossa iso osa altistuneista myös sairastuu, koska virus on niin ärhäkkä, Rantanen lisää.

Tartuntatautilääkäri määrää toistuvasti lisää väkeä karanteeniin ja koronajäljittäjät haarukoivat jatkuvasti altistuneita.

– Tämä kuormittaa niin paljon meidän terveydenhuoltoa, että olemme kantokyvyn ja kriisin äärirajoilla. Jos tilanne huononee vielä, eivät taudinjäljittäjät pysy ajan tasalla ja tämä muuttuu täysin kestämättömäksi, Rantanen huomauttaa.

Hän peräänkuuluttaa jälleen kerran sitä, että työpaikoilla ja julkisissa tiloissa on pidettävä maskia ja huolehdittava etäisyyksistä ja käsihygieniasta. Etätöitä tulisi tehdä, jos se suinkin onnistuu.

– Kahvihuoneiden käyttöä ja ruokailutilanteita on porrastettava työpaikoilla, hän korostaa.

– Työpaikkojen on pysyttävä toiminnassa, joten työntekijöiden on kyettävä tehtäviinsä. Turvaohjeilla huolehditaan myös ihmisten työkyvystä, Rantanen lisää.

Tällä hetkellä terveydenhuollon tulkinta on se, että jos työpaikalla joku on sairastunut, mutta muut ovat käyttäneet maskia, niin he eivät ole altistuneet virukselle.

– Valitettavasti nyt on tullut esiin myös sellaisia tilanteita, että sairastuneet ovat positiivisesta koronatuloksesta huolimatta lähteneet kotoaan liikkeelle ja jatkotartuttaneet ihmisiä. Nyt on ymmärrettävä, että he eivät saa liikkua kotoaan edes maskin kanssa. Yhtä tartuntaa kohden löytyy niin paljon altistuneita, että ohjeita on jätetty noudattamatta, Rantanen kertoo.

Uudenkaupungin ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 225,49, mutta luku vaihtelee päivittäin. Kustavin tarttuvuusluku on viimeisen kahden viikon ajalta 526,87. Kunnan asukasluku on kuitenkin niin pieni, että luku nousee helposti. Leviämisvaiheen ilmaantuvuusluvun raja on 50 ja siihen on pitkä matka.

– Tauti leviää myös U-soten pikkukunnissa aiempaa pahemmin. Ehkä siellä on ajateltu, että virus ei löydä pienempiin kuntiin, mutta nyt on tajuttava, että tauti koskee ihan meitä kaikkia ja virus löytää joka paikkaan. Ohjeet koskevat kaikkia, Rantanen huomauttaa.

Rantasen mukaan nyt ei kannata miettiä, että voisiko sittenkin mennä ystävän luokse kahville, tavata toisella paikkakunnalla asuvaa seurustelukumppania tai mennä kutomaan mattoa naapuriin.

– Nyt pysytään kotona ja jaksetaan vielä vähän aikaa. Kenelläkään ei ole syytä hakea porsaanreikää juuri oman elämänsä näkökulmasta. Virkamiesten koko asearsenaali alkaa olla käytössä. Emme voi tehdä juurikaan enempää. Nyt koronan selättäminen on yksilön toimista kiinni, Rantanen lisää.

Rantanen haluaa kiittää niitä kaikkia, jotka jo tunnollisesti noudattavat turvavälejä ja käyttävät maskeja. Hän tiedostaa, ettei rajoituksia ja sääntöjä täynnä oleva arki ole kenellekään helppoa.

– Nuoret aikuiset ovat tällä hetkellä se ryhmä, jonka on erityisesti ryhdistäydyttävä. Myös siihen ikäluokkaan taudin vakava muoto voi tarttua, Rantanen toteaa.

– Rokotusten määrä kasvaa jatkuvasti ja rokotuskattavuus paranee. Toivomme kaikki, että saisimme paremman kesän, rohkaisee vielä Rantanen.

Fakta

U-soten viiden kunnan alueella on annettu tähän mennessä 3000 rokotetta.
U-sotessa on yhteensä 222 todettua koronatartuntaa.
Ugissa positiivisia tartuntoja on todettu 180, Vehmaalla 14, Taivassalossa 5, Kustavissa 8 ja Pyhärannassa 15.
U-soten alueella on epidemian alusta lähtien asetettu karanteeniin 960 tapausta.
Näistä 911 on eri henkilöitä ja osa on ollut karanteenissa useamman kerran.
Lähisairaalan vuodeosastolla on ollut hoidossa viime aikoina 2–6 koronapotilasta.
Myös Tyksissä on ollut U-soten alueen koronapotilaita hoidossa.
Lähde: U-sote