Vaimoni puhelinnumero on jättinallea nokkiva kana ja kaksi puussa istuvaa mummoa– Mentalisti kirjoitti muistikirjan

0
Mentalisti ja taikuri Pete Poskiparta kirjoitti kirjan siitä, miten muistia voi parantaa. Toimiva muistitekniikka auttaa arjessa ja tekee menestyjän vaikka korttipeleissä.

Uudestakaupungista kotoisin oleva mentalisti Pete Poskiparta julkaisi eilen muistia ja sen kehittämistä käsittelevän kirjan ”Muisti – Mentalistin tehokurssi”:

– Kirja on syntynyt pitkälti lukijoiden toiveesta. Sivusin muistia ja sen kehittämistä kirjassani ”Arjen mentalisti” ja tämä sai monet ottamaan yhteyttä ja pyytämään laajempaa versiota muistin kehittämisestä, selvitti Pete Poskiparta.

Muisti on ihmiselle yksi tärkeimmistä ominaisuuksista. Sen avulla opimme, pystymme toimimaan yhteiskunnassa ja rakennamme ihmissuhteitamme. ”Huono” muisti taas aiheuttaa kaikenlaisia ongelmia, unohtamisen klassikosta eli kotiin jääneistä avaimista alkaen.

Jos muistisairaudet jätetään pois laskuista, ei Poskiparran mielestä kuitenkaan ole varsinaisesti olemassa hyvää tai huonoa muistia.

– Sen sijaan on olemassa muistamisen taito, joka on toisilla paremmin hallussa kuin toisilla.

Poskiparran uutuuskirjassa keskitytäänkin siihen, miten tätä muistamisen taitoa voi itse kukin kehittää.

– Muistamiseen on olemassa yksi toimiva salaisuus. Jos haluat muistaa jonkun uuden asian, vaikka pankkikortin pin-koodin, sinun tulee yhdistää se hassulla tai hullulla tavalla asiaan jonka jo muistat, opasti Poskiparta.

Mentalisti itse käyttää tätä muistitekniikkaa jatkuvasti. Näin esimerkiksi hänen vaimonsa puhelinnumero on kana, joka nokkii jättimäistä lasten nallekarhua kahden puussa istuvan mummon tuijottaessa. Kuulostaa hullulta, mutta toimii

– Harmaat, arkiset asiat unohtuvat helposti, mutta kun heittäydyt ja luot päässäsi muistin tueksi täysin absurdeja, naurettavia, pelottavia, nolottaviakin kuvia niin ne kyllä muistat, perusteli Poskiparta.

Tällä tekniikalla Pete Poskiparta kykenee opettelemaan esimerkiksi sadan asian listan yhdellä lukemisella. Tai muistamaan yleisössä tapaamiensa henkilöiden nimet pitkään.

Poskiparran mukaan muistin tueksi tarvitaan tiettyjä ominaisuuksia, joita on mahdollista myös treenata. Kiinnostus on yksi tärkeä tekijä, muistamme helpommin asioita, joista olemme aidosti kiinnostuneita. Lisäksi tarvitaan huomiokykyä, kykyä visualisoida, eli nähdä asioita kuvina sekä kykyä assosiointiin eli asioiden yhdistämiseen ja ketjuttamiseen.

Kirjassaan Pete Poskiparta esittelee erilaisia muistitekniikoita, osa helpompia, osa hieman vaativampia.

Hän ei kuitenkaan lupaa, että kirjan lukeneet eivät enää ikinä joutuisi turvautumaan muistilappuihin, tai eivät koskaan unohtaisi mitään.

– Mutta harjoittelemalla osaat käyttää muistiasi paremmin, eli muistamisen taito kehittyy. Tätä seuraa vähemmän unohduksia ja sitä kautta stressittömämpi arki, Pete Poskiparta muistutti.