Viiden tähden Uusikaupunki

0

Elokuvia, hotelleja ja leirintäalueita on tapana luokitella tähdillä. Mitä enemmän tähtiä, sitä parempi hotelli.

Valtiotieteiden tohtori Timo Aro aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:stä ja kuntatalouden asiantuntija, hallintotieteiden tohtori Eero Laesterä FCG-Perlaconista käyttävät tähtiluokitusta myös kunta-arvioinnissa. Suomen Kuvalehti tilasi näiltä asiantuntijoilta kunta-arvioinnin neljä vuotta sitten ennen kuntavaaleja ja jälleen nyt.

Viiden tähden kuntia Suomessa ovat isoimmat kaupungit, kuten Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu. Niiden tähtiluokitus ei ole mikään ihme: suuret kaupungit vetävät väkeä ja rakentajia.

Aron ja Laesterän kuntaluokitus nostaa myös Uudenkaupungin viiden tähden kuntakategoriaan. Seutukaupungeista kymmenen kärjessä -listalle nousevat Vakka-Suomesta sekä Uusikaupunki että Laitila ja naapurimaakunnasta Rauma. Näitä seutukaupunkeja leimaa Aron ja Laesterän tulkinnan mukaan kriisikestävyys. Erityisesti Uudessakaupungissa ja Raumalla on opittu pärjäämisen kaava, asiantuntijat tulkitsevat. Aron mukaan kyse on paikallisesta toimintakulttuurista, joka kannattelee kriisien ja rakennemuutosten yli.

Asiantuntijoiden mukaan seutukaupunkien johtaminen on jopa vaativampaa kuin suurten kaupunkien, seutukaupungin johtaminen on kuntajohtamisen kuningaslaji. Näissä kaupungeissa johtajan täytyy olla moniottelija.

Uudenkaupungin saamat viisi tähteä kertoo todellisesta onnistumisesta. Laitilan ja Rauman on Kasitien varrella helpompi menestyä. Sijainnilla on suuri merkitys esimerkiksi yritysten ja asukkaiden houkuttelemisessa. Uusikaupunki sijaitsee ”pussin perällä”, siksi täällä vetovoimatekijöiden pitää olla viimeisen päälle kunnossa.

Vaikka asukasluku ei ole vielä roihahtanut kasvuun kuten Uudessakaupungissa on toivottu, potentiaalia kasvuun on.

Teija Uitto