Viikko aikaa asettua ehdolle kuntavaaleissa

0

Ensi viikon tiistai on tulevien kuntavaalien yksi tärkeimmistä etapeista. Puolueiden ja ryhmien on 9. maaliskuuta mennessä jätettävä ehdokaslistansa keskusvaalilautakunnalle.

Nyt on vielä viikko aikaa säätää listoja valmiiksi, ja innostaa vaaleihin uusia ehdokkaita. Vaaleissa menestyvät ne, jotka ovat onnistuneet saamaan monipuolisen ja kattavan listan motivoituneita yhteisten asioiden hoitajia listoilleen.

Haastetta kuntalaisten kiinnostuksen herättämisessä riittää niin ehdokasasettelussa kuin äänestämisessäkin: Uudessakaupungissa äänestysvilkkaus romahti viime vaaleissa 58,3 prosenttiin. Korona-aikana sen nostaminen on kova haaste.

Vakka-Suomessa kuntademokratia voi äänestysprosentilla mitattuna parhaiten Kustavissa, jossa 74,8 prosenttia kuntalaisista käytti äänioikeuttaan vuoden 2017 vaaleissa.

Vaaleja on valmisteltu viime viikkoina erittäin poikkeuksellisissa oloissa koronan vuoksi. Juuri nyt näyttää todennäköiseltä, että vaalit järjestetään ajallaan, vaikka siirtämisestäkin on puhuttu. Ennakkoäänestys on pääsiäisen jälkeen 7.–13. huhtikuuta ja varsinainen vaalipäivä sunnuntai 18. huhtikuuta.

Oikeusministeriö ja THL seuraavat epidemiatilannetta ja täsmentävät ohjeita vaalijärjestelyistä tarpeen mukaan.

Uudessakaupungissa äänestyspaikkoja on kaikkiaan 13, kun mukaan lasketaan kuntaa kiertävä äänestysbussi. Keskustassa vaalipaikkoina toimivat virastotalo ja demotila.

Tarkoitus on, että kuntalaiset voivat suorittaa kansalaisvelvollisuutensa turvallisesti epidemiatilanteesta riippumatta.

Vaaleissa valitut henkilöt luotsaavat kaupunkiamme koronan jälkeiseen aikaan. Valtuustolla on vastuu niin kunnan toiminnasta kuin taloudestakin.

Yksittäisen valtuutetun valta on suhteellista, sillä hän ei päätä asioista yksin, vaan yhdessä muiden luottamushenkilöiden kanssa. Jos tehtävä oman kotikunnan arjen sankarina kiinnostaa, vielä ei ole liian myöhäistä hakeutua ehdokkaaksi.