Winnova tiivistää yritysyhteistyötä – Laura Lehmuskoski vastaa työelämäpalveluista

0
Laura Lehmuskoskelle työkenttä on tuttu, sillä hän on kotoisin Laitilasta.

Uudessakaupungissa tuttu yrittäjä Laura Lehmuskoski on aloittanut uudessa pestissä Laitilassa. Lehmuskoski jatkaa yrittäjänä, mutta vuoden alusta hän on työskennellyt myös Winnovan työelämäpalveluiden palveluvastaavana.

Lehmuskoski vastaa Laitilan työelämäpalveluista. Porissa ja Raumalla on omat palveluvastaavansa.

Winnova satsaa yhä enemmän yhteistyöhön yrityskentällä. Yhteistyötä Uudenkaupungin yrittäjien kanssa ollaan myös lisäämässä.

Lehmuskoski on aloittanut uudessa työssään kontaktoimalla yrityksiä ja selvittämällä, minkälaisia työntekijä- tai koulutustarpeita yrityksissä on. Korona heijastuu myös työllisyystilanteeseen, mutta tietyillä aloilla on yhä osaajavajetta.

– Esimerkiksi sote- ja metallialalla on jatkuva pula osaajista. Nyt kun järjestimme muovialan pop up -rekrytointitilaisuuden nousi esille, että työnantajayrityksissä on myös eläköitymistä. Uusia osaajia tarvitaan.

Lehmuskoskella on vankka tausta uuteen tehtäväänsä. Hän on työskennellyt kuutisen vuotta ammatillisen koulutuksen puolella toisessa oppilaitoksessa. Se helpottaa työtä, kun jo valmiiksi tietää, mitä ammattilyhenteet, kuten HOKS, OPSO, AT, AET ja PT, tarkoittavat.

– Yrittäjien kanssa puhuessa en käytä niitä, vaan puhun yhä työharjoittelusta, vaikka nykyisin pitäisi puhua koulutussopimuksesta.

Koulutusala on käynyt läpi ison murroksen. Kun aiemmin oppilaitoksista valmistuttiin tiettyyn ammattiin kuin putkesta, nyt koulutus on yhä räätälöidympää. Tästä syystä Winnovassa painotetaan erityisesti yritysyhteistyötä.

Lehmuskoski on pyörittänyt naisten kuntosalia vuodesta 2007 Uudessakaupungissa.

– Tämä palveluvastaavan työ tuli hyvään saumaan, kun aiempi hanketyö Novidassa juuri päättyi. Lisäksi ehdin suorittaa ylemmän korkeakoulututkinnon johtamisesta ja palveluliiketoiminnasta.

Lehmuskoski tuntee siis hyvin myös aikuisopiskelijan arjen. Hän on opiskellut monta tutkintoa työn, yrittäjyyden ja perheen pyörittämisen sivussa.

– Sen vuoksi en oikein ymmärrä, kun joku sanoo, ettei ehdi opiskella. Kyllä sitä ehtii, kun vaan aloittaa ja antaa mennä, hän rohkaisee.

 

Kesätyöntekijä oppisopimuksella

Winnovan opiskelijoista noin sata yhdisti viime kesänä opinnot ja työn. Winnova pilotoi kesäoppisopimuksia erityisesti Porissa ja Raumalla, mutta muutama sopimus tehtiin myös Laitilassa.

Winnovan työelämäpalveluiden johtaja Teija Harju toivoo, että tänä kesänä kesäoppisopimuksia tehtäisiin tuplamäärä.

– Työnantaja saa motivoituneen työntekijän, kun opiskelija yhdistää opinnot ja työn. Opiskelija saa myös kesän aikana opintojaan eteenpäin ja työmarkkinat saavat nopeammin uuden osaajan, hän kuvailee kesäoppisopimuksen etuja.

Kesäoppisopimus voi olla niinkin lyhyt kuin kaksi viikkoa tai koko kesän. Työnantaja maksaa opiskelijalle työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Minimityöaika on 25 työtuntia viikossa.

Harju kertoo, että Winnova tukee myös yritysten rekrytointeja. Oppilaitos on avannut Duuniin Winnovasta -sovelluksen, jossa opiskelijat ja työpaikat voivat kohdata.

– Se on työelämän Tinder. Siellä voi tehdä mätsit.

Sovellukseen on rekisteröitynyt jo tuhat opiskelijaa. Harju suosittelee yrityksiä tekemään sovellukseen valmiiksi profiilin. Kun avoin työpaikka tulee, se on helppo lisätä. Sovellus toimii samalla yrityksen markkinointina tuleville työntekijöille.