Astra Zenecasta paljon kyselyitä

0
Lauantaina U-sotessa annetaan 450 annosta Astra Zenecan rokotetta ajan varanneille.

Astra Zenecaan -koronarokotteeseen liittyvät veren hyytymishäiriöt ovat herättäneet U-soten alueellakin paljon keskustelua ja kysymyksiä. Ennaltaehkäisevän terveydenhuollon esimies Taru Elo ei sitä ihmettele:

– Se on inhimillisesti aivan ymmärrettävää.

Valtaosa on silti ottanut Astra Zeneca -rokotteen, jos sitä on tarjottu. Rokotteesta on kieltäytynyt vastaanotolla vain kymmenkunta ihmistä. Puhelimitse varatuista ajoista on myös kieltäydytty jonkin verran.

– Toiveena on, ettei rokotteiden kanssa päädytä ”shoppailemaan”. Tämä ei edistä rokotuksissa etenemistä, Elo vetoaa.

Hän uskoo kuitenkin, että ihmisillä on luotto terveydenhuoltoa kohtaan, eikä rokotetta jätetä ottamatta perusteetta. Astra Zenecan on katsottu olevan turvallinen kaikille yli 65-vuotiaille lukuunottamatta pientä joukkoa, joille rokotetta ei tarjota.

Astra Zeneca -rokotetta ei anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet aivolaskimotukoksen tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian.

– Aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoembolia tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este rokottamiselle, Elo sanoo.

Yhteistoiminta-alueen kunnissa on tavoitteena saada ensi viikon aikana rokotettua yli 70-vuotiaiden ikäryhmästä kaikki halukkaat. Viikolla 16 alkavat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeen mukaisesti yli 65-vuotiaiden sekä 1. riskiryhmään kuuluvien 16–64-vuotiaiden rokotukset. Elo lupaa, että rokoteohjelmasta tiedotetaan ensi viikolla tarkemmin.

Hän korostaa, että yhteistoiminta-alueen kunnissa on käytetty kaikki alueelle allakoidut rokotteet, joten rokotustahti ei ole riipu mitenkään U-sotesta.

Yhteistoiminta-alueen kunnissa on kummasteltu, miksi rokotettujen prosentuaalinen osuus vaihtelee kunnittain.

– Meidän kuntiemme ikärakenteet ovat hyvin vanhusvoittoiset, joten arvelen tämä johtuvan osittain siitä, Elo sanoo. Esimerkiksi Kustavissa asuu suhteellisesti enemmän vanhempaa väkeä kuin Uudessakaupungissa.

Yli 80-vuotiaiden rokotekattavuus hyvä

Lännen Media uutisoi tällä viikolla, miten osa yli 80-vuotiaista on jättänyt ottamatta koronarokotteen.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Sari Rantanen kertoo, että U-soten yhteistoiminta-alueella rokotekielteisyyttä ei ole havaittu.

– Yli 80-vuotiaiden rokotekattavuus on 92 prosenttia.

Hän kertoo, että kaupungin vanhustyö yrittää vielä tavoittaa ne yli 80-vuotiaat, jotka eivät ole vielä saaneet rokotusta.