Autotehdas näytti esimerkkiä

0

Rauman ja Turun telakoilla on jouduttu pitämään koronakaranteeneja. Telakat ovat kuitenkin pystyneet pysäyttämään tartuntaketjut nopeasti.

Telakoihin verrattuna Valmet Automotiven Uudenkaupungin tehdas on kuitenkin selvinnyt pandemiasta suorastaan hämmästyttävän hyvin. Suomen suurimmalla tehtaalla ei ole todettu yhtään tartuntaketjua. Yksittäisiä sairastumistapauksia on ollut, mutta ne eivät ole päässeet leviämään.

Miten autotehdas on onnistunut tässä, kun riskitekijät ovat ilmeiset? Tehtaalle pendelöidään monesta suunnasta ja kahdesta eri maakunnasta. Työntekijät käyttävät kimppakyytejä ja kulkevat samoilla busseilla. Työntekijät edustavat 60– 70 eri kansallisuutta. Lisäksi liukuhihnalla töitä tehdään tiimeissä, turvavälien pitäminen ei ole aina mahdollista.

Autotehdas on malliesimerkki siitä, miten haastavasta yhtälöstä selvitään. Henkilöstöjohtaja Tomi Salo kehuu erityisesti henkilöstöä siitä, että tilanne on otettu vakavasti ja vastuullisesti (TS 26.4.). Mutta paljon on tehnyt myös autotehdas. Valmet Automotive reagoi heti alkuvuodesta 2020 maailmalta kantautuviin tietoihin. Tammikuussa tuli tieto, että yksi autotehdas oli laitettu Etelä-Koreassa kiinni koronan takia. Helmikuussa alkoi vastaavia viestejä kantautua myös Euroopasta.

Autotehtaalla ei jääty odottamaan Suomen terveysviranomaisten ohjeita, vaan Valmet Automotive päätti heti vierailukiellosta tehtaalle. Autotehdas sai lisäaikaa järjestelyilleen, kun Uudenkaupungin tehdas oli suljettava osien toimitusvaikeuksien vuoksi. Näin yhtiö sai kuusi viikkoa aikaa laatia koronasuunnitelman.

Valmet Automotive perusti koronanyrkin miettimään, miten tartuntoja voidaan välttää. Yhtiön edustajien lisäksi koronanyrkissä oli myös työsuojelun ja työterveyden ihmisiä. Tehtaalle tuli maskipakko heti tuotannon alkaessa uudestaan toukokuun puolivälissä. Valmet Automotive päätti siis maskeista kun Suomen sosiaali- ja terveysministeriö vielä epäili niiden tehoa.

Autotehdas perusti myös palvelimen puhelimen, jossa työntekijöitä neuvottiin, mitä tehdä, jos saa oireita. Opastusta on annettu usealla kielellä.

Autotehtaan toiminta pandemian hoidossa on ollut niin tehokasta, että se sopii esimerkiksi lähes minkä tahansa konfliktin hoitoon. Nopea reagointi on valttia.

Teija Uitto