Ehdokasesittely: Kuntapolitiikkaa jo lapsuuden kodista asti

0
Politiikka ja vaikuttaminen ovat olleet osa Paula Pöntisen arkea jo lapsesta lähtien. Hänen isänsä on ollut useamman kauden kaupunginvaltuustossa ja äitinsä on vaikuttanut seurakunnan luottamuselimissä.

Keskustan kalantilainen kuntavaaliehdokas Paula Pöntinen on huolissaan koronan lapsille ja nuorille aiheuttamista pitkäaikaisvaikutuksista. Hänellä on asiasta näkemystä, koska hän on työskennellyt sosiaalipuolella sekä koulukuraattorina, seurakunnan nuorisotyönohjaajana ja lastenkodissa.

– Kaivaisin ne koulupsykologit vaikka kiven alta, koska nuoret ovat tällä hetkellä niin suuressa tuen tarpeessa. Aikuisen elämässä ei yksi koronavuosi vielä suuresti vaikuta, mutta nuorelle vuosi on pitkä aika. Kaupungin pestaamat koulupsyykkarit olivat hyvä avaus, mutta eivät ne korvaa psykologeja, hän huomauttaa.

Pöntisen mukaan Uusikaupunki kykenee maksamaan psykologeille kilpailukykyistä palkkaa, mutta silti rekrytointi on hankalaa.

– Kaupunki on antanut mahdollisuudet tarvittavien koulupsykologin palkkaamiseen, mutta heitä ei yksinkertaisesti löydy. Jostain syystä tänne ei saada rekrytoitua koulupsykologeja ja kuraattorit kuormittuvat, kun hoitavat omia ja muiden töitä, Uudenkaupungin seurakunnassa työskentelevä Pöntinen kertoo.

Pöntinen on Diakonia-ammattikorkeakoulun Kauniaisten yksiköstä 2013 valmistunut sosionomi–kirkon nuorisotyönohjaaja. Vuonna 2014 hän aloitti viittomakielen tulkkiopinnot Turussa, mutta tutkinto jäi äitiysloman takia kesken.

– Vaikuttamisen halu ja politiikka ovat aina kulkeneet mukanani. Isäni Olli Laivo on pitkän linjan keskustan kuntapoliitikko ja toimii tällä hetkellä myös seurakuntavaltuuston puheenjohtajana. Myös äitini Satu on ollut mukana seurakunnan luottamustoimissa. Olemme puhuneet kotona kunnnallispolitiikkaa ja tajuan, kuinka asioihin voi yrittää vaikuttaa, Pöntinen kertoo.

Pöntinen toivoo, ettei tunnettu isä ole hänelle rasite vaaleissa. Pöntinen ei halua, että kukaan äänestää tai jättää äänestämättä häntä hänen isänsä takia.

– Olemme isäni kanssa suurista linjoista samaa mieltä, mutta emme kinastele, vaikka emme olisikaan samalla kannalla asioista, hän lisää.

Pöntinen muutti Turusta takaisin kotiseudulleen Kalantiin vuonna 2017. Hänen yrittäjäpuolisonsa on kotoisin Mikkelistä. Perheen kotona asustaa 1- ja 5-vuotiaat tyttäret.

Vaaleissa tärkeitä teemoja Pöntiselle ovat lapset, perheet, nuoret ja kuntakeskusten elinvoimaisuus. Myös usko Jumalaan on suuressa osassa hänen elämäässään.

– Kun muutimme Turusta Kalantiin, niin huomasimme, että saamme palveluita lähempää kuin koskaan aikaisemmin. Kaikki tarvittava on kävelyetäisyydellä. Tosin se harmittaa, ettei lastenneuvola toimi enää Kalannissa, hän pohtii.

Pöntinen kuvailee Uuttakaupunkia pieneksi suureksi kaupungiksi, josta saa kaiken tarvitsemansa. Pikkukaupungin suurin hanke on tuleva sivistys- ja hyvinvointikeskus (sihy). Siinä Pöntinen näkee paljon mahdollisuuksia, mutta vaarana on, ettei niitä osata hyödyntää.

– Yhteisöllisyys on sihyn iso voimavara. Saman katon alle tulee kaikki nuorten tarvitsemat toimijat ja ammattilaisten pitäisi oikeasti kyetä tekemään seinätöntä yhteistyötä.

Yhteistyötä ja avointa keskustelua hän peräänkuuluttaa myös poliittiseen valmisteluun.

– Päättäjien pitäisi valmistella asioita niin, että kuntalaiset kuulisivat niistä jo hyvissä ajoin. Näin vältetään se, että suuret päätökset tulevat kuntalaisille yllätyksinä.

Sarjassa esitellään kuntavaalien 2021 ehdokkaita, jotka eivät ole aiemmin olleet ehdokkaina tai valtuustossa.

Fakta

ikä: 30

ammatti: sosionomi–kirkon nuorisotyönohjaaja

asuinalue: Kalannin kirkonkylä

muut luottamustoimet: Kalannin kappeliseurakunnan vapaaehtoinen lähetyssihteeri, Kalannin kappeliseurakunnan varajäsen ja kirkkovaltuuston varajäsen