Ehdokasesittely: Kuunteleva faktamies

0
Lauri Aronen toimii laitosmiehenä Remeon käsittelylaitoksella. Hänen perheeseensä kuuluvat vaimo, kolme lasta ja kaksi kissaa.

Lauri Aronen ehti asua liki 10 eri kaupungissa, ennen kuin hän vuonna 2013 muutti Uuteenkaupunkiin. Syynä muuttoon oli puolison saama opiskelupaikka, mutta perhe viihtyi kaupungissa ja päätti juurtua tänne. Jo pari vuotta ennen muuttoa Aronen liittyi vasemmistonuoriin, koska halusi selvittää, mihin kaikkeen politiikassa mukana olevana voisi vaikuttaa.

– Vasemmistoliitto on puolueista lähimpänä omaa ajatusmaailmaani. Olen kuunteleva, miettivä ja faktojen mukaan keskusteleva. En lähde huutelemaan omia mielipiteitäni ensimmäisenä ennen kuin tiedän taustoista tarkemmin, kertoo aiemmin myös eduskuntavaaliehdokkaana ollut Aronen.

Vuonna 2013 Aronen hakeutui mukaan Vasemmistoliiton paikallisosaston toimintaan Uudessakaupungissa. Nyt Aronen elää vaimonsa kanssa kolmelapsisen perheen ruuhkavuosia. Hänelle tärkeitä teemoja politiikassa ovat lasten ja nuorten hyvinvointi sekä ympäristöasiat.

– Työskentelin ensin Lassila ja Tikanojalla ja nyt Remeolla ympäristöhuollon tehtävissä. Kaupungissa ympäristöasiat ovat hyvällä tolalla, mutta Lounais-Suomen Jätehuoltoyhtiöön (LSJH) liittyminen ei ollut oikea päätös, Aronen toteaa.

– Nyt, kun siihen kuitenkin liityttiin, niin on huolehdittava, että myös kaupungin edut huomioidaan. Jos näin ei käy, on jätehuoltoyhtiöstä erottava, hän lisää.

Lasten ja nuorten asiat ovat Arosen mukaan kaupungissa hyvin. Kaupungista löytyy paljon harrastusmahdollisuuksia, mutta syrjäytymiseen ja sen uhkaan tulisi keskittyä aiempaa enemmän.

– Sivistys- ja hyvinvointikeskus sihyn kanssa ollaan oikealla tiellä. Uudistuksia tarvitaan, mutta hanke on kieltämättä vähän paisunut alkuperäisistä suunnitelmista. On kuitenkin varmistettava, että hankkeessa tehdään kerralla kunnollista, jotta saamme pitkäikäisen ja hyvän kokonaisuuden, Aronen pohtii.

Pikkukaupungissa asumisessa sekä hyviä että huonoja puolia. Koulut, harrastetoiminnan monipuolisuus sekä tärkeiden palveluiden läheisyys ovat ehdottomia valtteja.

– Kesällä keskusta ja Kaupunginlahden ympäristö ovat viihtyisiä olohuoneita. Miinuspuolena on kuitenkin se, että pikkukaupungissa kaikki tuntevat toisensa. Täällä on todella hiljainen talvikausi, jolloin ei oikein tapahdu mitään, Aronen lisää.

Huonona puolena Aronen näkee myös sen, että kaupunki on rakentunut liikaa yhden suuren työnantajan ympärille.

– Toisaalta se ei ole ongelma niin kauan kuin Valmet Automotive pysyy kaupungissa. Meidän pitäisi saada entistä useampi autotehtaan työntekijä myös kaupungin asukkaaksi. Se toisi lisää elinvoimaa ja ihmisiä sekä niitä kaivattuja tapahtumia, Aronen kertoo.

Aronen pitää kaupungin maahanmuuttajaväestön kasvua ehdottomasti hyvänä asiana.

– Heidät pitäisi kuitenkin saada mukaan myös täällä aiemmin asuvien arkeen. Tapahtumat ja harrastukset olisivat hyvä väylä siihen, jotta ihmiset tutustuisivat myös vapaa-ajalla toisiinsa, hän pohtii.

Aronen on jo kolmatta kautta mukana Korihaiden tuomaritoiminnassa. Hän toimii tuomarina peleissä ja on itsekin pelannut koripalloa yläasteikäisenä.

– Nuorille liikunta on tärkeää, mutta samalla he oppivat yhdessäoloa ja sääntöjen noudattamista. Mukana olevat aikuiset toimivat roolimalleina, Aronen kuvailee.

Fakta
ikä: 34
ammatti: laitosmies
asuinalue: Santtio
luottamustoimet: työsuojeluvaltuutettu Remeolla, paikallisen vasemmistoliiton osaston puheenjohtaja vuosina 2015–2019.

Sarjassa esitellään kuntavaalien 2021 ehdokkaita, jotka eivät ole aiemmin olleet ehdokkaina tai valtuustossa.