Ei mennyt kuin Strömsössä

0

Etäkokouksista on tullut korona-aikana arkea yrityksissä, järjestöissä ja myös kunnissa. Alkukankeuden jälkeen Teams-kokoukset ovat alkaneet tuntua jopa mukavilta: ei tarvitse kulkea mihinkään ja kokouksen voi istua rennosti vaikka verkkareissa. Etäkokouksilla on kuitenkin myös nurja puoli, joka koettiin karvaasti Uudessakaupungissa.

Kaupunginhallitus piti 29.3. totuttuun tapaan Teams-kokouksen. Kokouksen aikana ilmeni, että Merja Kosken (sd.) kanssa samassa tilassa kokousta seurasi ja kommentoi ulkopuolinen henkilö. Koska kaupunginhallituksen kokous on suljettu, Kuntaliiton lakimiehen mukaan kokous olisi pitänyt keskeyttää. Yksikään kokoukseen osallistuneista ei vain sitä heti hoksannut. Vasta jälkikäteen alkoi pohdinta, että ei tainnut kokous sujua kuin Strömsössä.

Kaupunginhallitus järjesti viime torstaina ylimääräisen kokouksen, jossa se päätti pyytää Koskelta selitystä kokoustoiminnasta. Koski reagoi pyyntöön jättämällä eroilmoituksen luottamustoimistaan henkilökohtaisiin syihin vedoten. Episodi ei pääty vielä edes tähän, sillä kaupunginhallitus saattaa joutua käsittelemään 29.3. kokouksen asiat uudestaan.

Koko tapaus on harmillinen, sillä kömmähdyksistähän tässä oli kyse. Varmasti on muitakin päättäjiä, jotka osallistuvat kokoukseen niin, että paikalla on myös perhettä. Kokoukseen osallistujat eivät vain yleensä ulkopuolisista tiedä, kun mikrofoni ja kamera ovat kiinni. Etäkokoukset perustuvat siis hyvin suureen luottamukseen.

Lakimiehen mukaan kokous olisi pitänyt keskeyttää, kun tilanne paljastui. Puheenjohtaja on etäkokouksessa paljon vartijana. Kokouksen johtaminen ja puheenvuoropyyntöjen seuranta on hankalaa, kun kaikilla osallistujilla ei ole samanlaisia teknisiä valmiuksia osallistua kokoukseen. Puheenvuoroa voi pyytää esimerkiksi kämmenkuvakkeella, avaamalla mikrofonin tai lähettämällä viestin chatissa.

Toivottavinta olisi, että suljetut kokoukset päästäisiin pian pitämään jälleen yhdessä, samassa tilassa.

Teija Uitto