Epidemiatilanne on hieman rauhoittumassa– osa lasten ja nuorten rajoituksista puretaan

0
Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ilmoitti tänään perjantaina yleisen maskisuosituksen päättämisestä.

U-soten yhteistoiminta-alueen viidessä kunnassa on todettu pandemian aikana 264 koronavirustartuntaa. Uudessakaupungissa tartuntoja on todettu 211, Vehmaalla 15, Taivassalossa 9, Kustavissa 14 ja Pyhärannassa 15. Tartunnan alkuperä pystytään suurimmaksi osaksi jäljittämään. Viimeisen kahden viikon aikana Uudessakaupungissa on todettu seitsemän uutta tartuntaa.

Varsinais-Suomi on edelleen koronaepidemian leviämisvaiheessa. Epidemiatilanne on kuitenkin rauhoittunut ja tartunnat ovat kääntyneet laskuun. Myös tartuntojen alkuperä pystytään jälleen suurimmaksi osaksi jäljittämään.

– Katsomme viikon kerrallaan ja lähdemme varovaisesti purkamaan rajoituksia, ensin koskien lapsia ja nuoria, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä.

Pietilä painottaa, että haluamme kaikki päästä takaisin normaaliin elämään. Edetä tulee kuitenkin maltillisesti ja yksi vaihe kerrallaan, jotta voisimme viettää mahdollisimman koronavapaan kesän.

Sairaalahoidon tarve ei ole enää kasvanut, eikä uusien tehohoitojaksojen määrän ennusteta kääntyvän ainakaan lyhyellä aikavälillä nousuun. Tuoreimpien tietojen mukaan koronataudin vuoksi olevia potilaita on Tyksissä 13. Viikko sitten heitä oli 19.

Epidemiatilanteen kehittymistä seurataan Uudessakaupungissa tiiviisti ja rajoituksia lähdetään purkamaan alueellisen koronaryhmän suositusten mukaisesti varovaisesti yksi kerrallaan. Rajoitusten purkaminen aloitetaan lapsista ja nuorista.

Uudenkaupungin tiistaina kokoontunut koronaryhmä on päättänyt luopua 1.–3.-luokkien maskisuosituksesta, päätös astui voimaan heti. Alueen epidemiatilanne on kehittynyt suotuisasti, joten kasvomaskien käyttösuositusta voidaan keventää. Kasvomaskisuositus on edelleen voimassa kouluissa 4.-luokalta lähtien.

Koronaryhmän päätöksen mukaisesti vuonna 2011 syntyneiden ja tätä nuorempien ryhmäliikunta ulkona sallitaan. Lähikontaktia sisältävät rajoitteet eivät kuitenkaan suosituksen mukaan olisi vielä sallittuja.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä arvioi ensi viikolla sitä, voidaanko myös sisätiloissa tapahtuvaa harrastustoimintaa sallia alle 20-vuotiaille. Muuten koronakoordinaatioryhmä jatkoi kaikkien aiempien suositusten voimassaoloa ensi viikon sunnuntaihin eli 25. huhtikuuta asti.

Fakta
Koronarokotukset

U-soten alueen koronarokotuksissa edetään 65-vuotiaiden ja riskiryhmien rokotuksiin.
Rokotusajan ensi viikolle voivat varata 65 vuotta täyttäneet ja tätä vanhemmat sekä 1. ja 2. lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluvat.
Koronarokotusajat avautuvat varattavaksi perjantaina kello 12.
Osa ajoista on varattavissa sähköisessä ajanvarauspalvelussa osoitteessa uusikaupunki.fi/koronarokotus ja osa ajoista jaetaan rokotuspuhelimeen 02 4612 517 soittaneille.
Verkkoajanvarauksessa pyydetään kiinnittämään huomiota oikean palvelun ja rokotuspaikan valintaan. Rokotusaika tulee varata ensisijaisesti oman kunnan terveysasemalta.
Kuluvan viikon loppuun mennessä yhteistoiminta-alueella on annettu noin 5400 rokotetta.
Lähde: U-sote