”Helpommin ja nopeammin”

0
Martti Luotonen perusti yrityksensä heti valmistuttuaan.

Martti Luotosen yrityksen nimi on Simplef Oy. Nimi muodostuu sanoista simple ja efficient eli yksinkertainen ja tehokas. Näihin sanoihin tiivistyy myös Luotosen yrityksen toimintapa.

– Mietin paljon, miten saisi tehtyä asiat helpommin ja nopeammin, Luotonen kuvailee.

Tampereen teknillisessä yliopistossa tuotantotaloutta opiskellut Luotonen perusti yrityksensä heti valmistuttuaan syksyllä 2016. Oman it- ja konsultointialan yrityksen perusajatus pyöri mielessä jo opiskeluaikoina.

– Jokaisessa yrityksessä on paljon pientä viilattavaa, jolla saa helposti ja edullisesti lisättyä työn tuottavuutta, Luotonen kuvailee.

Simplefin asiakkaina on eri alojen yrityksiä ja usein myös yksittäisiä työntekijöitä yritysten sisältä.

– Asiakkaita on ihan pienistä yrityksistä pörssiyhtiöihin asti.

Erilaisilla excel-pohjaisilla ratkaisuilla Luotonen automatisoi toimistotyön toistoa vaativia työvaiheita, kuten raportointia ja laskentaa.

– Asiakkaalla on esimerkiksi toiveena saada kuukausittainen raportti. Ja että sen voi saada automaattisesti nappia painamalla. Tai esimerkiksi rakennusalan yritys haluaa tietää, mistä kustannukset kertyvät, Luotonen kuvailee.

Asiakkaat ottavat yleensä itse Luotoseen yhteyttä. Hyvät kontaktit myös aina auttavat.

Toisin kuin monella muulla alalla, Luotosella viimeinen vuosi on ollut kiireinen. Koronapandemian aikana yrityksissä on mietitty, miten asioita voisi tehdä eri tavalla.

– Mille vain yritykselle voisi olla hyväksi tutkia, miten tehtäviä saisi helpotettua ja automatisoitua.

Asiakkaat tulevat pääasiassa muualta kuin Uudestakaupungista. Etäaikana ei ole väliä, missä yritys sijaitsee. Luotosen ja asiakkaan ei ole pakko tavata, mutta välillä tapaaminen auttaa.

– Nytkin olen menossa yhteen yritykseen paikan päälle. Silloin näkee paremmin, mitä siellä konkreettisesti tapahtuu, Luotonen toteaa.

Luotonen viihtyi nuorempana mopojen ja teknisten laitteiden parissa.

– Pienestä saakka olen tykännyt rakennella. Insinöörimäisyyttä on löytynyt. Vasta yliopistossa alkoi hahmottua, mitä haluan tehdä työkseni.

Opiskelu ei suoraan ohjannut häntä nykyiselle alalleen.

– Tuotantotalous on vähän sellainen yhdistelmä. Myyntiä, markkinointia, laskentatoimea ja teknistä puolta siihen lisäksi. Ei ole suoraan sellaista, mihin valmistua.

Konsultointi- ja it-aloilla on Suomessa paljon osaajia, mutta Luotonen ei koe, että hänellä olisi paljon kilpailijoita. Ainakaan työtehtävistä ei ole tarvinnut kilpailla toisten yritysten kanssa.

Toistaiseksi Luotonen on työskennellyt yksin, mutta lisääntyneet työtehtävät ovat saaneet hänet harkitsemaan toisen työntekijän palkkaamista.

– Pitäisikö palkata joku tai keskittyä johonkin tiettyihin asioihin? Tällä hetkellä suunnitelmissa olisi palkata toinen henkilö, Luotonen pohtii.

30-vuotias Luotonen on viittä opiskeluvuottaan lukuun ottamatta asunut Uudessakaupungissa. Paluu kotikaupunkiin oli selvä, sillä täällä ovat ystävät, perhe ja harrastukset, koripallo ja salibandy.

Avovaimonsa kanssa asuva Luotonen työskenteli opintojensa aikana Vahteruksella, jossa pääsi miettimään monenlaisia asioita, joista on ollut myöhemmin hyötyä omassa yrityksessä.

– Olin Vahteruksella joka kesä opintojen aikana töissä. Sain tehdä siellä monipuolisesti erilaisia töitä ja kehitysprojekteja, se varmasti vaikutti uravalintaan, Luotonen kertoo.

Simplef Oy


Yrittäjä: Martti Luotonen

Perustamisvuosi: 2016

Ala: Konsultointi/it-ala

Työntekijöiden määrä: 1

Yrittäjä alalla: 4 vuotta

Tässä juttusarjassa esitellään paikallisia pienyrittäjiä noin kahden viikon välein. Edellinen yrittäjä haastaa aina seuraavan. Seuraavana vuorossa on tatuointiyrittäjä ja taiteilija Markus Kotiranta.