Herkkää farkkutaidetta esillä Pakkahuoneella

0
Nokialla asuva taiteilija Petra Hietalahti on tuonut sekatekniikalla tehtyjä töitään näytille Pakkahuoneelle. Työt ovat esillä toukokuun kolmanteen viikkoon asti.

Nokialla asuva Petra Hietalahti loihtii farkkutaidetta vanhoista käyttövaatteista. Hän leikkelee lahjoituksena saamansa farkut paloiksi ja ompelee ne uuteen muotoon. Sen jälkeen Hietalahti valjastaa käyttöönsä akryylimaalit, joilla hän loihtii farkkukankaalle erilaisia hahmoja.

– Farkut ovat minun taiteessani se tärkein elementti. Ajatukseen sisältyy ideologinen kierrätyspuoli sekä luovuuden hanat minulle avannut laatikon ulkopuolinen ajattelu. Minulle vanha farkku niitteineen ja saumoineen on äärimmäisen inspiroiva, Hietalahti kuvailee.

Hietalahti on lapsesta saakka ollut kiinnostunut taiteen teosta ja käsillä tekemisestä. Hän on opiskellut muun muassa ja muotoilua. Starttirahan saatuaan hän uskaltautui yrittäjäksi, joka tekee taidetta myös tilaustöinä.

– Olen pienestä pitäen verrannut töitäni Albert Edelfeltin teoksiin. Tajuan kyllä, etten pysty hänen saavutuksiinsa, mutta olen asettanut riman korkealle, Hietalahti kertoo.

Hietalahti on kokenut moneen otteeseen valkoisen paperin tai kankaan pelkoa. Hän selätti sen keksimällä käyttää sinistä farkkukangasta teostensa pohjana.

– Ensimmäisen farkkutaulun tekeminen oli mahtava kokemus. Tajusin, etten pelkää sinistä taustaa ja löysin heti oman juttuni.

Hietalahden ensimmäinen näyttely oli vuosi sitten Nokialla. Korona hiljensi kuitenkin taiteilijan näyttelykalenterin, mutta tämä kesä näyttää jo paremmalta. Luvassa on useita näyttelyitä eri puolilla Suomea.

– En pelkää niinkään laittaa teoksiani seinälle muiden arvosteltavaksi, mutta koen teosten taustojen kertomisen todella henkilökohtaiseksi. On vaikea päättää, missä kohtaa tulee se raja vastaan, että en halua kertoa taulujen syntyprosessista enempää, Hietalahti paljastaa.

Pakkahuoneen kahvilan seinille ripustetuista kankaista katsojaa kurkistelee esimerkiksi sinilintu, kissa, ampiainen, hevonen sekä erilaiset naishahmot, kuten Tove Jansson. Teosten aiheet ovat Hietalahdelle voimaannuttavia, energisoivia tai muulla tavalla positiivisia.

– Maailma tarvitsee ihania asioita ja niiden olemassaolon muistamista. Työstän teoksiini omia ajatuksiani ja käytän niitä sitä kautta myös terapiana itselleni. Työni ovat vahvan symbolisia, mutta ne ovat aina jotakin, jotka voi niputtaa positiivisen ajattelun alle, Hietalahti tiivistää.

Maanantaina Pakkahuoneelle ripustettu näyttely on nimeltään ”Se laulaa kevättä”. Kevät on Hietalahden mukaan vuodenajoista voimaannuttavin.

– Herkkyys ja voimakkuus käyvät vuoropuhelua esimerkiksi Days of thunder -teoksessa, jossa villihevonen tarkastelee ympärillään tapahtuvia asioita hieman ulkopuolisena havainnoiden, Hietalahti kuvailee.

Petra Hietalahden ”Se laulaa kevättä” -näyttely on esillä Pakkahuoneella 22. toukokuuta asti.