Hyönteiset heräävät kevääseen

0
Kevään ensimmäiset kimalaiset ovat nuoria kuningattaria.

Yksittäisiä ötököitä möngersi jo keväthangilla, mutta nyt kun lumet ovat sulaneet, ilma lämmennyt ja ensimmäiset kukat avanneet terälehtensä, hyönteisten kevät on lähtenyt toden teolla liikkeelle.

Hyönteisille säällä on väliä. Ne ovat enimmäkseen vaihtolämpöisiä, eli niiden ruumiinlämpö seuraa ympäristön lämpötilaa. Perhosia ei juuri kannata etsiä kolealla ja sateisella säällä, mutta aurinkoisina päivinä ne putkahtavat esiin kuin tyhjästä. Ilmaston muuttuessa muuttuu myös hyönteisten elämänrytmi, ja se näkyy esimerkiksi kevään perhoshavaintojen aikaistumisena.

Nyt liikkeellä on jo useita lajeja: keltaisia sitruunaperhosia, oranssimustia nokkos- ja neitoperhosia ja tummanpuhuvia suruvaippoja.

Kevään aikaisimmat perhoset ovat aikuisina talvehtineita. Ne viettivät kylmät kuukaudet varvikon suojissa, lahopuun rakosissa, rakennuksissa tai linnunpöntöissä. Niinpä ne pystyivät nousemaan siivilleen heti kun sää sen salli.

Aikuisina talvehtivat myös pörröiset kimalaiset, joita voi nähdä pörisemässä mitä kummallisimmissa paikoissa. Kevään kimalaiset ovat nuoria kuningattaria, jotka etsivät pesäpaikkaa perustaakseen tulevan kesän yhdyskunnan. Siksi ne tunkevat itsensä kaikkeen, mikä vähänkään näyttää suojaisalta kololta.

Toisin kuin kesymehiläisillä, kimalaisten yhdyskunnat eivät talvehdi. Kaikki työläiset ja koiraat kuolevat syksyllä. Isokokoiset kuningattaret ovat nyt lajiensa ainoita eläviä edustajia, ja niiden selviämisestä riippuu kaikki.

Kukin kuningatar munii ja kasvattaa kesän mittaan satoja ahkeria pölyttäjiä, joilla on suuri rooli sekä luonnonkasvien että eräiden viljelykasvienkin pölyttämisessä.

Sama pätee myös muihin mehiläistä muistuttaviin hyönteisiin. On ymmärrettävää, että ampiaisten ei haluta perustavan perhettä terassille, mutta lajintunnistuksessa on hyvä olla tarkkana.

Mehiläisiä, kimalaisia ja ampiaisia on Suomessa yhteensä lähes 300 eri lajia. Etenkin mehiläisistä monet ovat uhanalaisia ja monta lajia on jo kuollut Suomesta sukupuuttoon, kun maatalouden muutokset ovat vähentäneet niiden kaipaamia aurinkoisia kukkaketoja.

Kukilla käyvien pörriäisten huikeasta monimuotoisuudesta vain kourallinen on ihmisille harmia aiheuttavia, mutta kaikista on hyötyä. Anna siis pörriäisten elää. Nyt olisi myös hyvä aika pohtia, voisiko pihaa tänä vuonna hoitaa vähän vähemmän ja antaa luonnolle tilaa.

Maija Karala