Hyvät ideat kannattaa varastaa

0

Uudenkaupungin torilla toimii ensi kesänä usean ravintolan yhteisterassi. Ainakin sille on jo lupa, sillä kaupunginhallitus päätti maanantaina kesäterassin perustamisesta torille. Päätös kaipaa kuitenkin vielä toteuttajia, sillä kaupunki hakee nyt 6–8 yrittäjää, jotka toisivat torille ravintolatoimintaa. Anniskeluluvan hakisi yksi yrittäjistä, joka vastaisi myös terassin toiminnasta.

Yhteisterassin malli on kopioitu suoraan Helsingistä ja Turusta, joissa yhteisterasseista on saatu myönteistä palautetta. Hyvät ideat kannattaakin varastaa. Turussa Tuomiokirkkotorilla toiminut terassi sai niin hyvän vastaanoton, että kaupunginhallitus päätti jo joulukuussa terassin jatkosta kolmena seuraavana kesänä.

Idea sinällään ei ole täysin uusi. Onhan ravintoloilla ollut yhteisiä tarjoilualueita aiemminkin esimerkiksi tapahtumissa. Yhteisterasseja on myös kauppakeskuksissa sekä kauppahalleissa. Esimerkiksi Turun kauppahallissa samassa pöytäseurueessa voidaan syödä kotiruokaa, pitsaa ja kiinalaista wokkia, jotka on ostettu eri ravintoloista.

Myös Uudenkaupungin terassille haetaan monipuolisuutta. Elinkeinojohtaja Jarkko Heinosen mukaan Uudenkaupungin toriterassille voi tulla hyvinkin erilaisia yrittäjiä. Kaikkien ei tarvitse tarjoilla alkoholia, mukana voi olla kahvilayrittäjiäkin. Asiakkaiden kannalta olisi mukavaa, jos toriterassille saataisiin keskustan tarjontaan jotain täysin uutta, esimerkiksi vohvelibaari tai sushiravintola.

Myös yhteisterassin paikkaa on harkittu monelta kantilta. Elinkeinotoimi selvitti mahdollisena paikkana myös Pookin sisäpihaa sekä Rauhanpuistoa. Pookin sisäpiha tulee toivottavasti joka tapauksessa käyttöön. Rauhanpuisto olisi ollut idyllinen paikka, mutta kirjastoremontti rajaa sen käyttöä. Tori on vaihtoehdoista käytännöllisin. Tasaiselle laatoitukselle on helppo pystyttää esimerkiksi ravintolatelttoja. Torilla terassi voi houkutella lisää väkeä myös Tul toril -tapahtumiin ja Crusell-viikon toritapahtumiin.

Teija Uitto