Kahdeksan kuukautta mökillä – Ruusurannat haluaisivat maksaa puolet veroistaan Uuteenkaupunkiin

0
Ruusurannat rakensivat mökin Pyhämaalle yli 40 vuotta sitten ja ovat viettäneet mökillä aikaa aina mahdollisimman paljon.

Pyhämaa

Anita ja Raimo Ruusuranta hankkivat Pyhämaan Kammelan kylästä tontin 47 vuotta sitten ja rakensivat tontille mökin.

– Olimme silloin vasta parikymppisiä kakaroita. Siitä alkaen olemme viettäneet paljon aikaa mökillä, siksi Pyhämaa on meille niin rakas paikka, Anita Ruusuranta sanoo.

Viime vuosi oli Raisiossa asuvalle pariskunnalle kuitenkin täysin poikkeuksellinen. Mökkikuukausia kertyi peräti kahdeksan.

– Kun korona alkoi maaliskuussa, lähdimme mökille ja palasimme rivitalokotiin Raisioon vasta lokakuussa.

Sama tilanne on jatkunut tänä vuonna.

Mitä pitempään Ruusurannat ovat olleet mökillä, sitä enemmän heistä on tuntunut, että he asuvat myös Uudessakaupungissa. Ruoka, puutavarat, lääkkeet ja kaikki arkiset tarpeet on hankittu Uudestakaupungista. Kun Anita sohaisi puukolla sormeen, sormi liimattiin Vakka-Suomen sairaalan päivystyksessä.

Anita Ruusuranta on ollut 16 vuotta Raision valtuustossa. Viimeisen vuoden ajan hän on osallistunut Teamsin kautta valtuuston ja vapaa-aikalautakunnan kokouksiin eli hän on päättänyt Raision asioista, vaikka on ollut fyysisesti Pyhämaassa.

– Kokouksissa on huomannut, että niin moni muukin on ollut mökillä etänä kokouksessa. Tämä on uutta normaalia.

Poliitikkona hän on alkanut miettiä, miten epäreilu tilanne kuntien kannalta on.

– Minusta olisi reilumpaa, että maksaisimme puolet veroista Uuteenkaupunkiin ja puolet Raisioon. Kun mökkiläisillä olisi kaksoiskuntalaisuus, voisimme käyttää myös mökkikunnan julkisia palveluja. Nyt osa asioista on hoidettava Raisiossa.

Kaksoiskuntalaisuus olisi keino huolehtia myös siitä, että Suomi pysyy laajemmin asuttuna ja pienet kylät elävinä.

– Keskustahan tätä on ajanut. Olen tässä asiassa samaa mieltä keskustalaisten kanssa, vaikka olen SDP:n valtuutettu.

Kaksoiskuntalaisuudesta keskusteltiin muutama vuosi sitten. Silloin selvitys kaatui siihen, että verotus ja äänioikeus koettiin vaikeaksi jakaa kahteen kuntaan. Ruusuranta uskoo, että ratkaisu kyllä löytyisi, jos poliittista tahtoa vain olisi riittävästi.

– Asia on noussut taas tapetille, kun etätyöt ovat lisääntyneet. Kun ihmiset ovat hankkineet digilaitteita, varmasti etätöitä tehdään myös koronan jälkeen. Monipaikkaisuus on tulevaisuutta.

Ruusurannat ovat miettineet sitäkin, pitäisikö heidän muuttaa kokonaan Uuteenkaupunkiin. Uudenkaupungin veroprosentti on 20,75 ja Raision 20,25. Ero on niin pieni, ettei se juuri tuntuisi. Nyt muutto olisi mahdollista, kun Anita on luopumassa paikastaan Raision valtuustossa.

– Sitä tämänikäisenä kuitenkin miettii, että Vakka-Suomen sairaalan päivystys menee kiinni jo iltakahdeksalta. Raisio on lähellä Tyksin päivystystä, Anita Ruusuranta vertaa.

– Kaksoiskuntalaisuus olisi ehdottomasti paras ratkaisu, sillä uskon, että moni muukin haluaa viettää aikaansa sekä kaupungissa että maaseudun rauhassa.

 

Kaksoiskuntalaisuutta selvitetty

Ajatus kaksoiskuntalaisuudesta ei ole uusi. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen ( kesk.) teki asiasta kirjallisen kysymyksen jo vuonna 2001. Selvitys kaksoiskuntalaisuudesta julkistettiin 2018. Selvityksen tehnyt työryhmä totesi, että monipaikkaisuus vaatisi uutta lainsäädäntöä, sillä perustuslaki asettaa reunaehtoja kaksoiskuntalaisuuteen liitettäviin oikeuksiin.

Kaksoiskuntalaisuus toisi vaikuttamismahdollisuudet ja veronmaksajana oikeudet kunnan palveluiden käyttöön.