Kaikki kuohuviinit eivät ole samppanjaa

0

Juuri kun päästiin pääsiäisen pyhistä alkaa uusi juhla häämöttämään. On tulossa vappu, johon kuuluvat valkolakit, ilmapallot, samppanja tai kuohuviinit ja yleinen hulina, jota tämä koronavirus jonkun verran hillitsee. Koska tunnetusti samppanja on kallis juoma esimerkiksi opiskelijoiden juhliin, on tultava toimeen kuohuviinillä, joita Alkon hyllyiltä löytyy toistasataa lajiketta.

Voidaan todeta, että kaikki samppanja on kuohuviiniä, mutta kaikki kuohuviini eivät ole samppanjaa.

Kuohuviineistä tunnetuimpia ovat Pohjois-Italian maakunnassa, Valdobbiadenessa valmistetut prosecco-kuohuviinit. Ne ovat huomattavasti samppanjoita halvempia ja ehkä juuri siksi ne ovat saavuttaneet suuren suosion. Koillis-Italiassa valmistettava prosecco hämmensi aikoinaan viininystäviä. Prosecco tarkoitti sekä viinialuetta, viinityyliä ja rypälelajiketta. Asia sai hieman selkeyttä, kun vuonna 2009 italialaiset päättivät vaihtaa prosecco-rypäleen nimeksi Gleran. Pääosaa tässä kuohuviinissä esittää Glera-rypälelajike, mutta prosecco voi sisältää enimmillään 15 prosenttia muitakin rypäleitä kuten Pinot Grigiota ja Pinot Biancoa.

Cava tehdään samppanjamenetelmällä, jossa toinen käyminen tehdään pullossa, kun taas prosecco valmistuu charmat-menetelmällä, jossa toinen käyminen tapahtuu suurissa painetta kestävissä tankeissa. Rypälelajikkeet Cavaan ovat pääasiassa Macabeo, Parellada ja Xarello.

Moni viinitalo tekee esimerkiksi espanjalaista cavaa ja italialaista proseccoa. Näin tekee mm. viinitalo Freixenet, jolla on markkinoilla molemmat viinit.

Osta vapuksi sekä Cavaa että saman talon Proseccoa niin voit verrata niitä toisiinsa. Vertaa, miten käymismenetelmällä on vaikutusta kupliin, ja sitä kautta saat ihan erilaisen suutuntuman. Voidaan todeta, että cava kuohuu ja prosecco kuplii. Kuplat cavaan ja proseccoon syntyvät siis eri valmistusmenetelmien tuloksena ja tämä vaikuttaa myös makuun.

Alkoholipitoisuudeltaan molemmat viinit ovat mietoja ja noin 11 euron hintaisia ja saatavissa eri makeusasteisina. Ruoan kanssa kuohuviinit sopivat vaikka läpi koko aterian.

Jukka Sinivirta sanoo kirjansa ”Elämäniloa ja sampanjaa” esipuheessa ”ilo on lasi sampanjaa aivan tavallisena päivänä”. Nyt meillä on kuitenkin vappu ja poksautamme kuoharin kevään kunniaksi.

Pentti Arvela