Kalannissa tutkitaan mahdollisuutta aurinkovoimalan rakentamiseen

0
Yrityksen aurinkovoimala Sussexissa on teholtaan 11.6 MWp.

Uusikaupunki

Aurinkovoimaloita eri puolille maailmaa rakentanut kansainvälinen yhtiö Ib Vogt etsii Uudenkaupungin alueelta paikkaa uudelle aurinkokennopuistolle.

– Hanke ei ole varsinaisesti käynnistynyt, mutta etsimme puistolle sopivaa aluetta. Varsinainen hankesuunnittelu alkaa, jos riittävän laaja alue löytyy, projektikoordinaattori Pentti Itkonen IBV Suomi Oy:sta kertoo.

Ib Vogt ei ole tähän mennessä rakentanut vielä yhtään aurinkovoimalaa Pohjoismaihin, mutta on Euroopassa rakentanut useita aurinkovoimaloita muun muassa Saksaan, Alankomaihin, Kroatiaan ja Britanniaan. Hankkeita yhtiöllä on ollut myös muun muassa Australiassa ja Egyptissä.

Miksi yhtiö on kiinnostunut nyt nimenomaan Uudestakaupungista?

– Auringon säteilyn ja siten sähköntuotannon kannalta Uusikaupunki on Suomen parhaita alueita. Hyvät kulkuyhteydet ja vahva sähköverkko ovat myös tärkeitä.

– Uudestakaupungista löytyy myös yrittäjyyttä sekä kysyntää puhtaalle ja omavaraiselle energiantuotannolle, Itkonen perustelee.

Yhtiö ei ole vielä päättänyt aurinkokennopuiston sijaintia, vaan vasta selvittelee, mikä sijainti Uudessakaupungissa voisi olla mahdollinen. Tällä hetkellä yhtiö tarkastelee alueita, jotka sijaitsevat Mannersuon teollisuusalueen läheisyydessä Kalannintien molemmin puolin.

IBV Suomi voi vuokrata tai ostaa maata. Sopimukset tehdään maanomistajien kanssa.

Jos hanke etenee, kuinka suuri puistosta sitten tulisi?

– Tämänkaltaisten hankkeiden kohdalla puhutaan useista kymmenistä, yhteensä jopa sadasta megawatista. Aika näyttää, minkä kokoinen hanke Uudessakaupungissa voisi toteutua, Itkonen kertoo.

Mikäli hanke etenee, hän arvioi selvitysten, suunnittelun ja rakentamistöiden kestävän yhteensä noin 2– 4 vuotta. Itkonen ei osaa vielä sanoa, minkälainen tekninen ratkaisu aurinkovoimalasta esimerkiksi Kalantiin olisi mahdollista toteuttaa.

– Suunnittelun periaate on kuitenkin kaikkialla sama: voimala suunnitellaan niin, että mahdollisimman suuri määrä auringonsäteilyä saadaan hyödynnettyä.

Aurinkokennopuistot myyvät osan sähköstä suurelle sähkönkäyttäjälle, kuten vaikkapa teollisuusyritykselle.

– Uudenkaupungin osalta asia selviää myöhemmin, jos hankesuunnittelu etenee, Itkonen sanoo.

Aurinkokennot valmistetaan piistä ja useampi kenno muodostaa paneelin. Paneelit asennetaan maalle metallitelineisiin. Aurinkokennot näkyvät maastossa, mutta esimerkiksi äänihaittaa niistä ei ole, sillä paneelit eivät tuota ääntä.