Kansallismuseo: Siivosten kokoelmat säilytettävä

0

Kansallismuseo toteaa, että kalantilaisten Pentti ja Anne Siivosen taide- ja antiikkikokoelma on laajuudessaan ja arvossaan sitä luokkaa, että sen säilyminen kokonaisuutena tuleville sukupolville pitäisi turvata. Kansallismuseo on antanut kokoelmasta lausunnon Uudenkaupungin kaupungin pyynnöstä. Lausunnon ovat allekirjoittaneet ylijohtaja Elina Anttila ja amanuenssi Satu Frondelius.

Kansallismuseon asiantuntijat ovat tutustuneet Siivosten kokoelmaan Kalannissa. Siivosten kokoelmat käsittävät kaikkiaan noin 10 000 numeroitua esinettä, joista merkittävä osa kuuluu Vakka-Suomen historiaan.

Asiantuntijoiden mukaan Siivoset ovat tehneet suunnitelmallista ja asiantuntevaa keräilytyötä sekä selvittäneet myös esineiden historiallista taustaa. Kokoelmat ovat pitkäaikaisen työn ja merkittävien taloudellisten panostusten tulosta.

Kokoelmiin kuuluu muun muassa Uudessakaupungissa leimattua vanhaa hopeaa noin 150 esinettä, joista vanhimpana vuonna 1766 leimattu Johan Jacob Thormölen valmistama hopealusikka.

– Tällaisenaan kokoelma lienee yksi laajimmista, ellei laajin Suomessa olevista nimenomaan uusikaupunkilaisen hopean kokoelmista. Lisäksi hopeakokoelma sisältää hienoja esimerkkejä muun muassa turkulaisesta vanhasta hopeasta, lausunnossa todetaan.

Siivosten laaja keräilytoiminta kattaa lisäksi muun muassa putkilukkoja 1600-luvulta lähtien, öljylamppuja, taskukelloja ja koruja. Kaikkia esinetyyppejä on kerätty huomioiden niiden laatu, edustavuus ja historiallinen arvo.

Kupariesineiden kokoelma käsittää noin 400 esinettä ja siihen sisältyy useita harvinaisuuksia, kuten kaakaokannuja 1700-luvulta. Asiantuntijat ovat arvioineet, että Siivosten kuparikokoelma on Suomen laajin ja korkeatasoisin. Tiedossa ei ole vastaavia muita kuparikokoelmia Suomessa.

Siivosilla on lisäksi laaja posliinikokoelma, jossa on suomalaisen posliinin lisäksi myös venäläistä posliinia, sekä kattava kokoelma vanhaa suomalaista lasia.

– Ei pidä myöskään unohtaa, että Pentti ja Anne Siivosen kokoelmassa on useita merkittävien suomalaisten kuvataitelijoiden teoksia 1800-luvun lopulta ja 1900-luvun alusta, Anttila ja Frondelius sanovat lausunnossaan.

Myös Siivosten talonpoikaisesineistön kokoelma on poikkeuksellisen laaja ja valtakunnallisestikin merkittävä. Talonpoikaisesineistöä on koottu Mattilan tilalle Kalannin Tammistoon, johon kuuluu 17 rakennusta. Kansallismuseo pitää Mattilan tilaa ainutlaatuisena kokonaisuutena..

Talonpoikaiskokoelmassa on taidokkaasti valmistettuja juustomuotteja 450. Vakka-kokoelmassa on runsaat 250 vakkaa ja vanhin niistä ajoittuu vuoteen 1701.

Kansallismuseo päätyy lausunnossaan siihen, että kokoelman laajuuden ja korkean laadun huomioiden olisi suotavaa sen säilyttäminen kokonaisuutena tuleville sukupolville. Kokoelman merkitystä lisää esineiden alkuperätietojen tallentaminen.