Katujen tehosiivous alkamassa

0
Lakaisukoneita ei ole kaduilla vielä paljon näkynyt, mutta loppuviikosta niiden pitäisi olla liikkeellä.

Uusikaupunki

Ympäristöpalvelujen työpäällikkö Mikko Jalosen puhelin on pirissyt ja sähköposti täyttynyt viime päivinä palautteista. Kaupunkilaiset ovat kummastelleet, miksi katuja ei ole vielä siivottu.

– Olen urakoitsijalle laittanut kaikki reklamaatiot eteenpäin. Urakoitsijan mukaan katujen puhdistus alkaa loppuviikosta koko kalustolla. Yksi suurimmista imulakaisukoneista on ollut parin viikon ajan huollossa, kun se oli imaissut kaivonkannen ja siksi siivous on viivästynyt.

Kaupunki on kilpailuttanut katujen siivouksen ja urakkakilpailun voitti lietolainen Koneurakointi Tommi Hakala. Jalosen mukaan sama yhtiö on hoitanut aiemminkin kaupungin katujen siivousta ja työt ovat sujuneet hyvin. Vieläkin yhtiö on periaatteessa aikataulussa, sillä kilpailutuksessa katujen siivoukselle annettiin takarajaksi toukokuun alku.

Jalonen myöntää, että nyt urakan valmistuminen aikarajaan mennessä alkaa olla aika mahdotonta.

– Kadut ovat harjaamatta ja pesemättä, sitten urakkaan kuuluvat vielä viherkaistatkin.

Työpäällikkö pahoittelee tilannetta, mutta toteaa, ettei kaupunki voi sille nyt mitään. Jos urakoitsija ei selviä urakasta sopimuksen mukaisesti, sanktiona voi olla, että yhtiö suljetaan pois ensi vuoden kilpailutuksesta.

– Pitää seuraavaan kilpailutukseen miettiä, miten katujen puhdistus kilpailutetaan. Kilpailutukseen voi määritellä laatupisteitä tai esimerkiksi edellyttää, että katujen siivous on tehtävä kolmen, neljän viikon päästä siitä, kun katujen puhdistus on mahdollista aloittaa.

Urakoitsijalla on vastuullaan myös parin muun kunnan katujen puhdistukset tänä keväänä.