Koronan ilmaantuvuusluku laskussa

0
Lahjakortin saa, kun hankkii kaksi rokotusta.

U-soten yhteistoiminta-alueen viidessä kunnassa on todettu pandemian aikana 258 koronavirustartuntaa. Uudessakaupungissa tartuntoja on todettu 208, Vehmaalla 15, Taivassalossa 6, Kustavissa 14 ja Pyhärannassa 15. Tiedot ovat keskiviikkoaamulta. Maaliskuun aikana Uudessakaupungissa on todettu yli 70 uutta koronatartuntaa.

Koronatapausten viimeisen kahden viikon ilmaantuvuusluku sataatuhatta asukasta kohden on Uudessakaupungissa 117. Vielä ennen pääsiäistä ilmaantuvuusluku oli yli 170. Tartunnan alkuperää ei enää kaikissa tapauksissa saada U-soten alueella jäljitettyä. Koronatartuntojen ilmaantuvuus on kääntynyt laskuun koko Varsinais-Suomessa.

U-soten alueella on tämän viikon loppuun mennessä annettu noin 4600 koronarokotetta. Tällä hetkellä käynnissä ovat vuonna 1951 tai tätä aiemmin syntyneiden rokotukset.

Koko Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on pääsiäisen aikana, kiirastorstaista toiseen pääsiäispäivään, todettu 206 uutta koronatartuntaa. Pääsiäisen aikana näytteitä on otettu päivittäin noin 500–600, mikä on saman verran kuin tavallisina viikonloppupäivinä.

– Olemme päässeet avannosta ylös, mutta emme ole saaren rannassa, saati saunan lämmössä vielä, kuvailee Tyksin infektiolääkäri Harri Marttila.

Koronakoordinaatioryhmä päätti, että ensi maanantaista alkaen yläkoulut ja toisen asteen oppilaitokset voivat siirtyä hybridimalliin, jos alueen koronatilanne säilyy rauhallisena. Tarkemmat päätökset tehdään kuitenkin paikkakuntakohtaisesti ja Uudessakaupungissa päätöstä ei ole vielä tehty. Alakoulujen lähiopetus jatkuu normaalisti.

– Olen varovaisesti optimistinen. Olemme menossa parempaan suuntaan, mutta meidän kannattaa jatkaa etäopetusta vielä tämän viikon loppuun asti ja arvioida tilannetta sen jälkeen uudestaan, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä.

Alueen koronaryhmä haluaa aloittaa rajoitusten purkamisen lapsista ja nuorista. Tämän hetken rajoitusten mukaan Uudessakaupungissa nuorten harrastustoiminnan rajoitukset päättyvät ensi sunnuntaina, mutta rajoituksia voidaan myös jatkaa paikallisella päätöksellä.

– Jos koronatilanne kehittyy parempaan suuntaan tai pysyy nykyisen kaltaisena, arvioimme ensi viikolla, millaisia mahdollisuuksia on keventää nuorten harrastustoiminnan rajoituksia, Pietilä sanoo.

Tyksissä oli tiistaiaamun tietojen mukaan sairaalahoidossa 19 koronapotilasta. Epidemian aikana Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin sairaaloissa on toistaiseksi hoidettu 283 koronapotilasta sisältäen meneillään olevat hoitojaksot. Varsinais-Suomen sairaaloiden kuormitus on yhä korkealla tasolla.

Varsinais-Suomen kunnat arvioivat, että kaikki halukkaat 70-vuotiaat ja sitä vanhemmat henkilöt ovat saaneet vähintään yhden rokoteannoksen viimeistään ensi viikon loppuun mennessä.

– Osassa kunnista rokotetavoitteeseen päästään jo tämän viikon aikana. Sen jälkeen ryhdytään rokottamaan 16–69-vuotiaita riskiryhmin kuuluvia henkilöitä ja valmistaudutaan myös kaikkien 65–69-vuotiaiden rokottamiseen, Marttila kertoo.

Fakta
Koronarokotukset

Ensi viikon rokotusajat avautuvat varattaviksi huomenna perjantaina kello 12.
Osa ajoista on varattavissa sähköisessä ajanvarauspalvelussa ja osa ajoista jaetaan rokotuspuhelimeen soittaville.
Jos olet soittanut koronarokotteen ajanvarausnumeroon, niin soittosi on huomioitu ja olet jonossa.
U-soten henkilökunta soittaa rokotettaville järjestyksessä aina, kun rokotusaikoja avataan.
Rokotusajan voi varata sähköisessä ajanvarauspalvelussa tai puhelimitse 02 4612 517.
Lähde: U-sote