Koronatartuntojen määrä yhä laskussa – harrastustoiminnan rajoituksia puretaan

0
Viikon 16 loppuun mennessä yhteistoiminta-alueella on annettu noin 7500 rokotetta.

Koronatilanne näyttää U-soten yhteistoiminta-alueella aiempaa lievemmältä, mutta tartuntavaara ei ole missään nimessä ohi. Näin koronatilannetta kuvailee Uudenkaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Sari Rantanen.

– Tartuntoja ei ole todettu pariin päivään ja ilmaantuvuusluku pienenee jatkuvasti. Positiivisten näytteiden osuus on 2,5 prosenttia testatuista. U-sote on kuitenkin yhä koronan leviämisvaiheessa, joten aiemmin annettuja suosituksia on yhä noudatettava. Turvavälien ja maskien käytöstä ei siis ole vielä syytä luopua, Rantanen lisää.

U-soten alueen viidessä kunnassa on todettu pandemian aikana yhteensä 266 koronavirustartuntaa. Uudessakaupungissa tartuntoja on todettu 212, Vehmaalla 15, Taivassalossa 10, Kustavissa 14 ja Pyhärannassa 15.

Viimeisen kahden viikon aikana Uudessakaupungissa on todettu viisi uutta tartuntaa. Kahden viikon ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta kohden Uudessakaupungissa on tällä hetkellä 32,5.

Rantanen uskoo, että U-sotessa on hyvä mahdollisuus siihen, että kesä vietetään jo talvea ja kevättä vapaammissa oloissa.

– Puolestaan Laitilassa tautitapaukset ovat taas voimakkaassa kasvussa. Tautitilanne elää siis jatkuvasti, Rantanen toteaa.

U-soten alueella rokotuskattavuus on tällä hetkellä 27,4 prosenttia. Viime viikon alueellinen tavoite oli se, että yli 70-vuotiaat rokotetaan mahdollisimman kattavasti.

– Nyt rokotekattavuus niissä ikäluokissa on yli 80 prosenttia. Noin 6100 U-soten asukasta on tällä hetkellä rokotettu ja luku kasvaa jatkuvasti, Rantanen laskee.

Lauantaina kaupungissa järjestettiin yli 65-vuotiaiden massarokotustapahtuma Astra Zenecalla.

– Siihen oli varattu 450 rokoteannosta ja kaikki käytettiin. Minkäänlaista epäluuloa Astra Zenecan rokotteisiin ei tuntunut olevan, Rantanen kertoo.

Kuluvalla viikolla U-soten alueella on aloitettu myös toisen riskiryhmän rokottamiset. U-sotessa jatketaan myös ensimmäisen riskiryhmän ja yli 65-vuotiaiden rokottamista. Seuraava massarokotustapahtuma on tulevana lauantaina.

– Tällä viikolla rokotteen saa noin tuhat U-soten asukasta. Lauantaina rokotetaan yli 65-vuotiaita sekä riskiryhmäläisiä, Rantanen kuvailee.

Pian käynnistyvät myös tehosterokotukset ympärivuorokautisen hoivan asukkaille ja heidän hoitohenkilökunnalleen. Terveydenhuoltohenkilökunnan ja alle 65-vuotiaiden tehosterokotteet hoidetaan Mondernalla tai Pfizerillä, vaikka heidän ensimmäinen rokotteensa olisikin ollut Astra Zenecaa.

– Ensi viikon jälkeen avaamme rokotteet jälleen seuraavalle ikäluokalle eli aikoja voivat varata yli 60-vuotiaat ja ensimmäiset ikäluokat perusterveistä kaupunkilaisista. Tästä tiedotamme kuitenkin vielä lisää.

Fakta
Rajoituksia puretaan

Harrastustoiminnan ja opetustoimen rajoituksia puretaan.
Alle 20-vuotiaiden harrastustoiminnan rajoituksia kevennetään Ugissa vasta 1. toukokuuta.
Aikuisten ryhmämuotoinen harrastustoiminta ulkona sallitaan ensi maanantaista alkaen.
Voimassa on kuuden hengen kokoontumisraja ja turvavälit.
Vuonna 2001 syntyneiden ja tätä nuorempien ryhmäliikunta kaupungin sisätiloissa sallitaan oman ryhmän kesken 1.5. alkaen.
Lähikontaktia sisältävät harjoitteet ovat sisällä kiellettyjä.
Myös kilpailu- ja ottelutoiminta pysyy tauolla ainakin 15.5. saakka.
Pukuhuoneiden käyttöä tulee välttää.
Kouluissa palataan lähiopetukseen ja 4.–6.-luokkien maskisuosituksesta luovutaan ensi maanantaina.
Maskien käyttöä jatketaan yläkouluissa ja lukiossa.
Lähde: U-sote