La Maison des jeunes et de la Culture

0

Ei tässä mitään outoa ole, vaan kysymyksessä on ranskalaisten paikallinen kokoontumispaikka ja siihen käytetty rakennus, josta ehkä on otettu mallia myös meidän tulevaan SiHy-keskukseen.

Esimerkiksi Le Corbusier’n arkkitehtuurin luomukset tai muut sellaiset sitä vastoin voidaan nähdä korkeakulttuurin mahtipontisina monumentteina ja silloin rakennuksen nimi taitaakin olla vain lyhyesti La Maison de la Culture. Nämä asiat on syytä erottaa toisistaan ettei ryhdytä täällä rakentamaan liian mahtavaa ”pytinkiä”.

Mielenkiinnolla olen seurannut sitä, kuinka löysästi päättäjämme suhtautuvat vahastaan tunnettuihin käsitteisiin käyttämällä niiden nimiäkin miten heistä sattuu paremmalta tuntumaan.

Urheilu on kulttuuria mutta sivistys on eri asia. Urheilusuoritusten seuraamisen kautta valtio tosin kerää varoja sivistyksen edistämiseksi. Paikallisten päättäjien kannattaisi kuitenkin ottaa huomioon, että palloseurojen menestys ei ole pysyvää ja voi käydä niin, että seura putoaa jopa sarjoista pois.

On lyhytnäköistä mennä rakentamaan kotihalli katsomoineen seuralle ja näin sivullisena ottaa liiketoiminnaksi luettavan urheiluseuran puolesta taloudellinen riski yhteiskunnan kannettavaksi. Ei mielestäni edes kuulu kunnan toimialaan.

Kaupunkilaisten hyvinvoinnista huolehtiminen sen sijaan on mielekästä. Ja siihen kuuluu varmasti tuollainen kokoontumispaikka, jota ranskalaiset käyttävät. Liiketoiminnan piiriin kuuluvan urheilutoiminnan tukeminen pitää jättää pois, mutta muu urheilun edistäminen on luettava kulttuuriin kuuluvaksi niin kuin ranskalaiset ilmeisesti tekevätkin.

Ystävällisin terveisin

Reino Alho