Liikuntapaikoista tehdään avoin kysely

0
Uusikaupunkilaisille avautuu huomenna nettikysely kaupungin liikuntapaikoista. Kuva Sorvakon urheilukentältä koululaisten yleisurheilukilpailuista muutaman vuoden takaa.

Uudenkaupungin #UkiLiikkuu liikuntaohjelma 2025 on valmistunut ja ohjelman jatkotoimenpiteenä liikuntapalvelut on käynnistänyt liikuntapaikkasuunnitelman laatimisen. Suunnitelman tavoitteena on jäsentää ja selkiyttää Uudenkaupungin lähivuosien keskeisimpiä toimenpiteitä liikunta- ja urheiluolosuhteiden kehittämiseen ja ylläpitoon liittyen.

– Liikkuminen tässä kaupungissa tapahtuu eri muodoissaan todella moninaisissa olosuhteissa. Virallisten liikunta- ja urheilupaikkojen lisäksi tärkeitä liikuntaolosuhteita on myös mm. kävely- ja pyöräteiden sekä luonto-, puisto- ja piha-alueiden kaltaiset liikkumisympäristöt, muistutti Uudenkaupungin kaupungin liikuntapalveluista vastaava Heidi Vuori.

Liikuntapaikkasuunnitelma laaditaan yhteistyössä monialaisten ohjausryhmän kanssa.

– Osana suunnitelman laatimista tehdään sähköiset kyselyt kuntalaisille, liikuntatoimintaa järjestäville yhdistyksille, päättäjille sekä liikunta-alalla toimiville yrittäjille. Kyselyiden avulla kartoitetaan, millaisia liikunta- ja ulkoiluolosuhteita Uudessakaupungissa tulisi kehittää seuraavien vuosien aikana, selvitti Vuori kyselyn taustoja.

Liikuntapalveluista luonnollisesti toivotaan, että kyselyyn vastaisi mahdollisimman moni.

– Toivomme runsaasti vastauksia erilaisilta ja eri-ikäisiltä liikkujilta ja palveluntarjoajilta sekä päättäjiltä. Erityisen arvokasta olisi saada vastauksia myös niiltä kuntalaisilta, jotka liikkuvat vain satunnaisesti, mutta haluaisivat lisätä liikuntaansa, painotti Vuori.

Kyselyn avulla halutaan saada laaja-alaista tietoa siitä, miten kuntalaiset haluaisivat liikuntapaikkoja ja liikuntaolosuhteita kehitettävän lähivuosina. Asukaskyselyssä kartoitetaan yksittäisten kuntalaisten näkemyksiä erityisesti omatoimisen liikkumisen olosuhteista. Asukaskyselyssä on oma osio lapsille ja nuorille sekä maahanmuuttajille suunnattu oma kysely. Liikuntaseurojen, päättäjien ja liikuntaa järjestävien yhdistysten ja yrittäjien tarpeita selvitetään erikseen.

– Vastaamalla kyselyyn kuntalaiset voivat vaikuttaa siihen mihin ja miten lähivuosien liikuntaolosuhteiden kehittämisen pääpaino ja investoinnit suunnataan, Heidi Vuori muistutti.

Kyselystä on laadittu mahdollisimman lyhyt ja kevyt, jotta siihen osallistuminen olisi mahdollisimman vaivatonta. Kaikkiin kysymyksiin ei ole pakko vastata. Osallistua voi verkossa joko tietokoneella tai mobiililaitteella. Vastanneiden kesken arvotaan liikunnallisia tuotepalkintoja.

Kysely avautuu huomenna perjantaina Uudenkaupungin kaupungin nettisivuilla ja vastausaikaa on 16.5. asti.