Matkailulla hyvät näkymät

0

Kun korona jyllää, on vaikea hahmottaa matkailun tulevaisuuden näkymiä. Tästä syystä Marimekon hallituksen puheenjohtaja Mika Ihamuotilan kommentit Ylen Puoli seitsemän -ohjelmassa tiistaina olivat kiinnostavia. Haastattelun lähtökohtana oli Ihamuotilan uusi kirja, Tuhansien saarten maa. Kirja oli syntynyt rakkaudesta saaristoon, mutta kirjalla on myös tärkeä sanoma: tehdä Suomen saaristoa tunnetuksi ja saada suomalaiset havahtumaan, mikä matkailullinen aarre meillä on vielä hyödyntämättä. Ihamuotila seuraa kansainvälisiä trendejä bisnesmaailman huipulta, siksi hänen näkemyksiään kannattaa kuunnella.

Ihamuotila uskoo vahvasti, että koronan jälkeenkin ihmiset matkustelevat, mutta matkailijoiden käyttäytyminen muuttuu. Sen sijaan että ihmiset haluaisivat pakkautua etelän hiekkarannoille, matkailijat satsaavatkin yksilöllisyyteen ja elämyksellisyyteen: turistit haluavat luontoon, telttailemaan ja paikallisen kalastajan kanssa kalaan. Nouseva trendi merkitsee Suomen saaristolle suurta potentiaalia. Suomen matkailua tukee moni muukin seikka. Kun ilmastonmuutos etenee, Kanariansaarilla lämpötila nousee, eikä lomailu siellä ole enää houkuttelevaa. Sen sijaan meidän saaristossamme alkaa olla kesäkuussakin miellyttävä lämpötila.

Maailman matkailujärjestö UNWTO on korostanut, että pandemian jälkeen on tärkeää rakentaa taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristön kannalta kestävämpää matkailua. Myös tämä linjaus tukee Suomen matkailua.

Ihamuotila peräsi, että Lapin ja järvi-Suomen rinnalla Suomen pitäisi vahvemmin markkinoida saaristoa. Saaristomatkailu vaatii myös infrastruktuuria, siis kulkuyhteyksiä ja palveluja, jotta turistit pääsevät saaristoon. Tähän Ihamuotila toivoi myös kuntien satsaavan.

Uudenkaupungin sijainti on näiden näkymien suhteen erinomainen. Kaupungissa on myös yrittäjiä, jotka tekevät jo ponnekkaasti työtä saaristomatkailun lisäämiseksi. Toivottavasti myös kaupungin päättäjät tukevat ratkaisuillaan matkailun kasvua.