Minä muutoksen tiellä

0

Keväällä luonto muuttuu voimakkaammin kuin muina vuoden aikoina. Lumet sulavat, kasvit ja puut alkavat kasvaa routaisen maan alta ja myös me ihmiset muutumme auringon valon lisääntymisen myötä. Muutos on täysin luonnollista ja väistämätöntä, jotta elämä voi jatkua.

Näin vaalien alla muutos on asia, josta puhutaan paljon ja jota toivotaan hartaasti, mutta useinkaan ei lopulta uskalleta muuttua ja sitä kautta tehdä muutosta ympärillä vallitseviin asioihin. Visiot jäävät kauniiksi korulauseiksi ja strategia jää toteutumatta. Tämä on täysin luonnollista, sillä muutos on pelottavaa.

Muutoshan on aina jotain sellaista, mihin emme ole tottuneet. Asia tai tila, jota emme vielä tiedä tai tunne. Samoin kuin johtaminen myös muutos lähtee aina itsestä. Mitä sinä haluat itsessäsi tai ympäristössäsi muuttaa? Mitä asioita sinä toivot joko lisää tai mitä asioita sinä haluaisit ympäriltäsi vähentää? Miten sinä olet itse valmis muuttumaan, jotta asiat muuttuisivat?

Muutos ei myöskään ole mahdollinen, mikäli muutoksen tekijät tai oikeammin muutoksen promoottorit eivät itse usko muutokseen. Muutoksen pahin vihollinen on aika. Kuluva aika kyynistää ja tappaa uskon siihen, että muutos on ylipäänsä mahdollinen.

Muutoksen resepti on lopulta hyvinkin yksinkertainen. Ensin tarvitaan selkeä näkemys, visio, siitä miksi muutosta halutaan, onko muutos tarpeellinen ja mitä asioita halutaan lähteä muuttamaan. Tämä vaihe on yleensä se helpoin.

Keksimme helposti syitä sille, miksi haluamme paremmat palvelut, alhaisemman veroprosentin taikka törkeästi ylihintaisen esiintymislavan torille. Vaikeampi osuus muutoksen tekemisessä alkaa, kun esitämme kysymyksen siitä, miten muutos tehdään?

Miksi? Mitä? Miten? Väitän, että kuka tahansa meistä osaa kohtalaisella vaivannäöllä nimetä ja perustella asioita, joita toivoisi muutettavan. Haluamme lisää asukkaita Uuteenkaupunkiin. Miksi?

No siksi, että saisimme lisää veronmaksajia ja sitä kautta kehitettyä palveluita yms. Miten saamme asukkaita lisää? Öööö? En väitä, että tuo kysymys, miten muutos tehdään, on kenellekään helppo ja kukaan ei yksin siihen pystykään vastaamaan, ainakaan, kun kyseessä on yhteiset, kaupunkimme kehittämiseen liittyvät asiat.

Tuohon kysymykseen, miten muutos saadaan aikaan, tarvitaan joukko ihmisiä, jotka uskovat, että muutos on ylipäänsä mahdollinen. Ilman tuota motivaatiota, joka joko on ihmisessä tai sitten sitä ei ole, muutos ei ole mahdollinen.

Ihmiset usein toivovat muutosta, mutta kun muutoksen aika viimein on siihen ei uskalletakaan tarttua, sillä emme tiedä minkälainen maailma meitä muutoksen jälkeen odottaa. Aina ei myöskään tarvitse muuttua, mutta se tarkoittanee sitä, että on suhteellisen tyytyväinen omaan elämäänsä ja ympäröivään maailmaan.

Kehotankin jokaista meistä näin vaalien alla pohtimaan mitä asioita itse haluaisi omassa elämässään muuttaa ja miksi? Viimeisenä, mutta vaikeimpana tehtävänä on selvittää itselleen, miten tuo muutos saadaan aikaan.

Uskotko sinä, että muutos on mahdollinen ja jos niin mitä asioita sinä pystyt tekemään muutoksen eteen? Uskallanko itse muuttua, jotta asiat muuttuisivat ympärilläni?

Laura Kontu

Psykologi, henkilöstön

kehittämispäällikkö