Missä olit, kun…?

0

On asioita ja tapahtumia, jotka jäävät erityisesti mieleen. Sellaisia, jotka koskettavat omaa tai läheisten elämää. Sellaisia, jotka koskettavat ihmisiä kaikkialla maailmassa. MTV3:ssa alkaa pian sarja, jossa käsitellään tällaisia koko maailmaa koskettavia tapahtumia, ja kysellään, missä olimme silloin, kun nämä tapahtuivat.

Jos minun pitäisi luetella muutama tällainen tapahtuma oman elämäni ajalta, niin ne lähes kaikki sijoittuvat elämäni jälkimmäiselle puoliskolle. Syynä on varmaan se, etten alkupuoliskolla kovinkaan paljon seurannut, mitä maailmalla tapahtuu. Yksi tähän liittyvä seikka oli se, että olin ilman televisiota vuosina 1976–91.

Oman elämäni ajan järisyttävimmät tapahtumat ovat itselleni olleet Tshernobylin ydinonnettomuus vuonna 1986, kommunismin kaatuminen Itä-Euroopassa 80–90-lukujen taitteessa (mukaan lukien Neuvostoliiton hajoaminen, itsenäisten valtioiden syntyminen sen alueelle sekä vallankaappausyritykset Venäjällä vuosina 1991 ja 1993), Persianlahden sota vuonna 1991 (jolloin luulin, että nyt alkaa 3. maailmansota), Estonian uppoaminen vuonna 1994, WTC-torneihin ja Pentagoniin tehdyt terrori-iskut vuonna 2001, tsunami vuonna 2004.

Missä olin, kun…? En muista kaikkien tapahtumien kohdalla, missä olin, kun niistä ensi kertaa kuulin. Jotain muistan.

Vuoden 1993 syksyllä, kun tapahtui Venäjän jälkimmäinen vallankaappausyritys, olin erään ystäväni kanssa Petroskoissa vierailulla ystävieni luona. TV:stä katselimme, kun parlamenttitaloa pommitettiin ja jännitimme, kuinka käy. Pääsemmekö takaisin Suomeen, jos rajat suljetaan? Pääsimme, mielenkiintoisten ja ikimuistoisten vaiheiden jälkeen.

USA:n terrori-iskujen aikaan olin pelaamassa potkupalloa Siikaisten Sammin kentällä, ja väliajalla eräs pelaajista kuunteli uutisia ja kertoi, mitä oli tapahtunut. Tsunami-päivänä 26.12.2004 vietin 50-vuotissyntymäpäivääni Pyhämaan pappilassa. Estonian uppoamisesta kuulin ollessani parin ystäväni kanssa tekemässä Ikaalisten kylpylässä Raamattu kansalle -raamatunkäännöstä.

Missä sinä olit, kun…? Miten nämä tapahtumat ovat vaikuttaneet sinuun?

Juhani Kapiainen

Pyhämaan pappi