Mökin ja luonnon rauhaan

0

Takavuosina suomalaiset viettivät kesät mökillä. Jos ei ollut omaa, niin mökki vuokrattiin. Kesämökkien määrä kasvoi nopeimmin 1980-luvulla, jolloin uusia mökkejä nousi lähes 40 000 vuodessa.

Vapaa-ajan asuntojen rakentaminen alkoi hidastua 90-luvulla. Ensin oli lama ja sitten tulivat halpalennot. Vuonna 2018 uusia vapaa-ajan asuntoja rakennettiin enää 2 600.

Nyt mökin ja luonnon rauha houkuttelee jälleen. Koronavuosi lisäsi etätöitä ja mökkeilyä, mutta itse asiassa trendi alkoi muuttua jo aiemmin. Kiinteistövälittäjien mukaan mökkikauppa kääntyi kasvuun jo vuonna 2019 ja koronavuosi vauhditti kauppaa lisää (US 27.3.). Sama tahti on jatkunut tänä vuonna. Poikkeuksellista mökkikaupassa on, ettei vapaa-ajan asunnon tarvitse olla edes viimeisen päälle varusteltu, kun vielä 2010-luvulla mökillä piti olla kaikki hienoudet. Myös vuokramökkien kysyntä on kasvanut. Hakupalvelu Oikotien mukaan vuokrattavien mökkien haku on kasvanut 53 prosenttia.

Kiinteistövälittäjien mukaan myös maaseudulla sijaitsevat talot kiinnostavat ostajia. Jopa syrjäseutujen huonokuntoiset kiinteistöt ovat nyt arvossaan (TS 14.4.).

Kiinteistökaupan trendi tuo mahdollisuuksia myös Uudellekaupungille. Meillä on jo nyt paljon vapaa-ajanasukkaita. Heistä osa harkitsee jopa vakinaista asumista mökkipaikkakunnalla. Toimitukseenkin on tullut viime päivinä asiasta yhteydenottoja. Raisiolainen pariskunta kertoi, miten he haluaisivat maksaa puolet veroistaan Uuteenkaupunkiin, koska oikeasti asuvat täällä yli puolet vuodesta (US 13.4.). Yksi soittaja kertoi, että he ovat olleet vuosikausia Uudenkaupungin vapaa-ajanasukkaita ja ovat nyt muuttaneet Helsingistä tänne kokonaan. Korona sai heidät miettimään, onko suurkaupungissa asuminen sittenkään mielekästä. Kun mökkipaikkakunnalla ollaan nyt pitempään, muuttoaikomus saattaa vahvistua päätökseksi.

Jotain kertoo sekin, että Uudenkaupungin asukasluku on kääntynyt tänä vuonna kasvuun. Asukkaita on nyt 88 enemmän kuin viime vuoden lopussa.

Teija Uitto