Museo tarjoaa ilmaisia verkkoluentoja

0
Janhuan saha.

Uudenkaupungin museo tarjoaa yhdessä kaupungin kulttuuripalvelujen kanssa kevään aikana kolme kaikille avointa verkkoluentoa. Luennot toteutetaan suoratoistona Uudenkaupungin museon Youtube-kanavalla, jossa ne ovat katsottavissa tallenteena ainakin kaksi viikkoa esityksen jälkeen.

Ensimmäinen luennoista käsittelee Ruokolanjärven alueen historiaa. Tämä luento toteutettiin aikaisemmin keväällä jo Teams-sovelluksen avulla. Nyt sen seuraaminen internetsivujen kautta on helpompaa. Luento pidetään torstaina 15. huhtikuuta kello 14 alkaen. Luennon aikana nähdään lähes sata vanhaa valokuvaa Ruokolanjärven ympäristöstä.

Toinen luennoista juhlistaa Uudenkaupungin 404-vuotispäivää maanantaina 19. huhtikuuta. Luento pidetään samalla museon Youtube-kanavalla kello 11 alkaen. Tämän luennon aiheena on Janhuan asuinalueen monivaiheinen menneisyys.

Tässäkin luennossa katsotaan runsaasti valokuvia muun muassa Janhuan alueen sahateollisuuden ajasta. Nämä molemmat luennot pitää museonjohtaja Mari Jalava.

Kolmas verkkoesitelmistä on osa kansallista Museoviikon ohjelmaa ja se pidetään kansainvälisenä Museopäivänä 18. toukokuuta. Museoamanuenssi Jonna Junkkilan pitämällä luennolla kerrotaan Wahlbergin museotalon tämän vuoden päänäyttelystä, jonka nimi on Rauhan paikka – Uudenkaupungin rauha 1721.

Näyttely on osa Uudenkaupungin rauhan 300-vuotisjuhlavuotta, ja sen näkökulma 1700-luvun alun tapahtumiin on vahvasti paikallinen. Rauhan paikka -luento taustoittaa uusikaupunkilaisten tilannetta, eli kertoo, mitä Euroopassa, ja varsinkin Ruotsissa sekä Venäjällä tapahtui 1700-luvun alussa. Tarkemmin uusikaupunkilaisten elämään pääsee tutustumaan kesäkuussa avattavassa näyttelyssä.

Uudenkaupungin museon verkkoluennot löytyvät osoitteesta www.youtube.com ja kirjoittamalla videopalvelun hakukenttään Uudenkaupungin museo.

Jutun kuvatekstiä muokattu 12.4. klo 7.48. Kuvatekstissä luki virheellisesti, että kuvassa olisi Viinanpolttimokeskus eli ”etumainen pränni” Ruokolanjärven rannalla. Kysessä on kuitenkin Janhuan saha.