Narsissit pukevat kaupungin kevätasuun

0
Ensimmäiset pirteät narsissit ilahduttavat jo ohikulkijoita Sorvakon sillan pielessä. Saija Peltola lupaa, että lisääkin väripilkkuja on keskusta-alueelle vielä tulossa.

Keltaisena hehkuvat narsissit ojentelevat vielä varovasti päitään Kaupunginlahden rannan laakeista astioista. Yöllä istutukset ovat saaneet niskaansa lumihunnun, mutta sen sitkeät narsissit onneksi kestävät hyvin.

Kaupunginpuutarhuri Saija Peltola kertoo, että ensimmäiset kevätkukat pyritään istuttamaan pääsiäiseksi, niin tänäkin vuonna.

– Nyt pääsiäinen olikin aika aikaisin, mutta osa narsisseista saatiin istutettua jo viime viikolla. Alisellekadulle on tulossa lisääkin korkeisiin kukka-astioihin, mutta ne ovat olleet vielä niin jäässä, että istutushommiin ei olla päästy, hän selvittää.

Narsissit ilahduttavat katukuvassa kuukaudesta kahteen, säätiloista riippuen.

– Jos ilmat ovat viileitä, narsissit pysyvät pitkäänkin kauniina. Rauhanpuistoon ja terveyskeskuksen edustalle laitetaan yleensä myöhemmin keväällä orvokit, muualle sitten vasta kesäkukat kesäkuun alkupuolella, Peltola valottaa. 

Kesäkukissa toistuvat usein tutut, kasvupaikoille sopiviksi havaitut lajikkeet. Rauhanpuiston rantaan avautuva rinne täyttyy tänäkin vuonna kestävistä ja helppohoitoisista samettikukista, ja komeita amppelipetunioita voi ihailla esimerkiksi Vakka-Suomenkadun lyhtypylväissä.

– Värejä tietysti vaihdellaan vuosittain. Kesäkukat valitaan kuitenkin vähän sen mukaan, että ne ovat suht edullisia ja kestäviä ja niiden hoitamiseen riittää resursseja, Peltola mainitsee.

Uusia istutuksia on suunnitteilla esimerkiksi radan varteen, uudistettuun rantaan. Peltolan arvion mukaan istutuksia ei vielä kuitenkaan tänä kesänä välttämättä päästä tekemään.

– Suunnittelutyöt on tarkoitus saada tehtyä kesän aikana. Myös Alisenkadun istutukset suunnitellaan uusiksi, kun sen remontti on saatu tehtyä. Olemassa olevia astioita pyritään tietysti hyödyntämään.

Myös Rauhanpuisto on uudistettavien kohteiden listalla. Tarkoitus on tehdä puistoon esteetön kulku myös rannan puolelta. 

– Tämä tietysti vaikuttaa myös rinteeseen ja sen istutuksiin, joita suunnitellaan remontin myötä uusiksi. Ehkä osittain siinä vaiheessa voitaisiin rinteessä siirtyä pensaisiin tai monivuotisiin perennoihin, Peltola sanoo.

Kaupungin istutukset saavat Peltolan mukaan kukkia pääosin rauhassa.

– Satunnaisesti tietysti joku on saattanut ohi kulkiessaan nyppäistä jonkun istutuksen ylös, mutta se on lopulta aika harvinaista. Joskus aiemmin tämä oli enemmänkin ongelma, nykyisin ei niinkään enää.

Toisinaan kaupunginpuutarhurin korviin kantautuu toiveita siitä, että kukkia saisi olla enemmänkin. 

– Sen mukaan istutuksia laitetaan, että resurssit varmasti riittävät myös niiden hoitamiseen. Mutta melkein ympäri vuoden pyritään kuitenkin istutuksilla ilahduttamaan, kun kesäkukkien jälkeen syksyllä istutetaan vielä kanervat, Peltola sanoo.

Päivi Sappinen