Nyt on hyvä aika istuttaa

0
Aarre Lamminen kiertää puutarhansa joka päivä ja katsoo, mitkä kasvit ovat kestäneet talven ja mihin ehkä tarvitaan jotain uutta.

Aamupäivällä satoi sakeasti räntää, mutta iltapäivällä Aarre Lamminen istutti puutarhaansa luumupuita.

– Nyt on hyvä istuttaa, kun maa on märkää. Toukokuussa voi jo olla niin kuivaa, että istutuksia joutuu kastelemaan pitkälle kesään.

Lammisen puutarha on noin tuhannen neliön tontilla, jossa ovat myös perheen liike- ja asuinrakennukset. Viheralueet sijoittuvat tontin reunoille ja takaosaan.

Lamminen on rakentanut puutarhaansa viitisen vuotta ja kerännyt sinne kiinnostavan kokoelman erilaisia puita, pensaita ja perennoja. Pihalla kasvavat muun muassa peruukkipensas, valkopyökki, punapähkinä, ruusumanteli ja yli 50 erilaista pionia.

– En tavoittele mitään tiettyä puutarhatyyliä. Kokeilen mielelläni erikoisuuksia ja jos kasvi ei menesty, en jää suremaan sitä. Puutarhaharrastus on opettanut sen, että aina kannattaa kokeilla, sillä vaikka joku kasvi ei menesty jonkun toisen puutarhassa, se voi viihtyä omassa. En myöskään halua sellaisia kasveja, jotka tarvitsevat talvisuojausta, kasvien on pärjättävä Suomen talvissa.

Lamminen on aina ollut kiinnostunut puutarhanhoidosta. Puutarhakärpänen on puraissut syvältä, sillä innostus kestää ympäri vuoden. Kevät on sitä aikaa, jolloin käydään taimimyymälöissä ja ryhdytään toteuttamaan talven aikana syntyneitä suunnitelmia.

– Juuri nyt taimimyymälöissä ei vielä ole kovin paljon valikoimaa, mutta se lisääntyy koko ajan. Syksyllä käyn katsomassa poistomyyntejä, niistä voi tehdä löytöjä. Puutarhassa olen nyt leikannut pensaita ja perennojen varsia, jotka jätin syksyllä kuivumaan.

Lannoitteena Lamminen käyttää luujauhoa ja kompostia. Keväällä hän antaa kasveille vähän puutarhan yleislannoitetta ja syyspuolella syyslannoitteen. Istutuksen yhteydessä kuoppaan laitetaan aina vähän luujauhoa ja kompostia mahdollisuuksien mukaan.

– Oikea istutussyvyys on tärkeää. Ruusut ja kärhöt pitää istuttaa syvään, pionit taas tarkasti niin, että juuripaakun yläpinta jää maan tasalle. Liian tiheään ei kannata istuttaa, vaikka houkutus on suuri silloin kun puutarhassa näyttäisi olevan tilaa.

Tietoa ja ideoita puutarhaan Lamminen hakee puutarhalehdistä ja internetistä. Hän kuuluu myös kansalaisopiston puutarhapiiriin.

– Sieltä olen saanut paljon vinkkejä. Puutarhapiirin yhteisillä matkoilla olemme käyneet mielenkiintoisissa paikoissa ja niiltä tulee aina myös tehtyä jotain hankintoja.

Pirkko Varjo