Omatoimirastit ovat suuressa suosiossa

0
Vakka-Rastin kuntorastien vastaava Riku Salminen on jo toisena vuotena peräkkäin joutunut tekemään monta suunnitelmaa ja aihiota kauden kalenterista.

Maaliskuussa alkaneet Vakka-Rastin suunnistuksen omatoimirastit ovat keränneet suuren suosion. Hienojen kevätilmojen myötä innostus on ollut jopa viime vuotta isompaa. Koronarajoitusten takia varsinaisten Vakka-kuntorastien alkamista täytyy vielä kuitenkin odottaa jonkin aikaa.

– Kesäkuun alussa toivottavasti jotain muuttuu ja kuntorastien järjestäminen avautuu. Omaa arvailuahan tämä on eli toukokuu yritetään omatoimirasteilla loppuun, kertoi Vakka-Rastin kuntorastijaoston puheenjohtaja Riku Salminen.

Jotkut muutkin lähiseurat ovat arvailleet samalla tavalla, ainakin Paimion Rasti, Turun Suunnistajat ja Rauman Rasti-Lukko. Myös Laitilan Jyskeessä kaavailu kallistuu samaan aikatauluun. Kuntorasteja ei käynnistetä ihan muutaman päivän valmisteluajalla.

– Vakka-omatoimirasteja on pidetty Kalannin Männäisillä, Pyhärannan Pakokalliolla ja Kalannin Lakkiassuolla. Ilahduttavan paljon karttoja on laatikosta häipynyt.

Yli sata suoritusta tapahtumaa kohti on varmaan ollut ihanteellisten kevätsäiden ansiota. Varhainen lämpöaalto kannusti luontoliikuntaan. Erityisesti pääsiäisen aikoihin oli rasteilla vilkasta. Harmiksi kaikki eivät ole huomanneet kirjata osallistumistaan nettitaulukkoon.

Omatoimirasteja on ilman ajanottoa etsiskellyt myös nuoria suunnistajia. Valitettavasti muuta VaRa-toimintaa ei nuorille ole ollut tarjolla, kun terveysturvallisuus tärkeänä asiana on huomioitu.

– Omatoimirasteilla Salmen maastossa Uudessakaupungissa on tällä viikolla toistaiseksi ollut pientä säähaittaa, arvioi Riku Salminen pakkaskelin paluun vaikutuksia metsäalueella, joka ohjeissa sai osakseen hiukan varoittelua.

– Talvimyrskyt, tykkylumi, aika, Homelite ja Ponsse ovat tehneet työtään metsälle ja vuonna 2017 päivitetylle kartalle. Niinpä kartanluvussa on syytä soveltaa lähdekritiikkiä.

Omatoimirasteja on tämän jälkeen toukokuun ensimmäisellä viikolla Saarnistossa ja Sundholmassa Haapaniemen kentältä sekä edelleen Pyhärannan Yliskalliolla. Pari muutakin maastoa löytynee toukokuulle.

Tämän jälkeen kenties avautuvia Vakka-kuntorasteja tulee kesälle parikymmentä. Uusia maastoja rastien etsintään ovat ainakin Lokalahden Muntila ja Kalannin Kuuanvuori. Uusilla ”kentillä” jännitys rastien etsinnässä siis jatkuu.

Laitilan Jyskeen kuntosuunnistuksen vastaava Jarmo Kerttula kertoi, että Jyskeen ohjelmasta päätetään jaostossa ensi keskiviikkona. Suunnitelmana on omatoimirasteja toukokuulle ja torstai-rasteja ehkä kesäkuusta alkaen. MS-52:n Mynärastien on tarkoitus alkaa jo 10.5. Vehmaalla.

Kausi jo avattu kilpasuunnistuksessa

Kilpasuunnistuksessa uusi kausi on jo avattu, vaikka kuntorasteja ei vielä voidakaan järjestää. Lisenssisuunnistajille rajatut kilpailut eivät näet tulkinnan mukaan ole yleisötapahtumia. Parhaiten paikalliset pääsevät vauhtiin Karhurasteilla Porissa ensi sunnuntaina.

Kansallisia kilpailuja on pidetty muun muassa Keravalla, jossa sprinttiin ainoana Uudenkaupungin suunnistajana osallistui MS Parman Elsa Ankelo. Huiput saivat juosta saman radan kahteen kertaan.

Liedossa juostiin viime pyhänä uuden muodon kolea lähikilpailu, johon veteraani Leo Koistinen vei Vakka-Rastin väriä. Erikoista oli tapahtuman järjestäjä-taho, joka oli osakeyhtiö, Jatkuva Liike Oy.

Perinteisempää on luvassa viikonloppuna noin 360 osanottajan kansallisissa Porissa, jonne suuntaa ainakin viisi vakkarastilaista sekä muissa seuraväreissä uusikaupunkilaisia ja pyhärantalaisia. Kaikilla kova halu kilpailla ja testata vauhtiaan.

Kauden kalenterissa erikoista tulee olemaan Rovaniemen Napapiiri-Jukolan siirtyminen elokuulle. Sinne VaRa on ilmoittanut Jukola-tiimin seitsemälle osuudelle ja kaksi Venla-joukkuetta neljälle osuudelle.

Kun myös Nuorten Jukola siirrettiin elokuulle, ketjureaktiona kalenteriin tuli muitakin muutoksia. Viime vuonna kokonaan peruutetut Vakka-Rastin Aluemestaruuskisat Lokalahdella ovat saamassa taas uuden ajankohdan.

– Hyväksyimme esitetyn muutoksen ja Am-kisat pidetään 24.7. Muntilassa. Järjestelyt vauhdittuvat, kun koronatilanne näyttää valoisammalta ja rokotuksetkin etenevät, sanoi kilpailunjohtaja Matti Salonen.

Laitilan Jyskeen on määrä pitää perinteinen kansallinen Kukkosuunnistus juhannusviikon torstaina. Sekin peruuntui koronan kurimuksessa viime vuonna ja nyt päätös uudesta toteutuksesta tehdään seurassa ensi viikolla.

Vakka-Rastilla on suunnitelmissa suuremman kilpailun pitäminen Lokalahdella myös ensi vuonna. Se tulisi olemaan vuonna 1972 perustetun seuran 50-vuotisjuhlakilpailu.

Veijo Viitanen