Pääsiäisaterialle sopivat viinit

0
Viinit on tehty etupäässä kolmesta rypäleestä: corvinasta, rondinellasta ja molinarasta.

Viinit

Näin ennen Pääsiäispyhiä ajattelin suositella teille muutamaa italialaista Alkostakin saatavissa olevaa viiniä. Kyseessä on Tommasin viinitalon valmistamat herkut.

Jos aloitetaan parhaimmasta päästä, niin heidän tuottamansa Amarone on vailla vertaa. Kaikki viinirypäleet ovat kasvaneet Pohjois-Italian Veneton alueella Valpolicellan maakunnassa ja tehty etupäässä kolmesta rypäleestä: corvinasta, rondinellasta ja molinarasta. Viini valmistetaan Appassimentto-menetelmällä, jossa rypäleet ensin kerätään avonaisiin laatikkoihin. Laatikoissa ne lepäävät syksyn ja talven viileiden tuulien helliminä, kunnes ne tammikuussa murskataan ja valmistetaan viiniksi. Laatikoissa viinit menettävät jopa puolet nestemäärästään.

Viini saa lisää aromeja ja sokeria hitaan kuivumisen aikana. Valmis Amarone Classico kypsyy suurissa tammitynnyreissä vähintään kolme vuotta ennen pullotusta. Pulloissa viini saa vielä ikääntyä vähintään vuoden. Viinejä valmistuu noin 64 miljoonaa pulloa, joista Amarone käsittää noin 14 miljoonaa.

Jos Amaronea käytetään pääsiäislampaan valmistuksessa, se on jopa liian hyvää tähän tarkoitukseen. Tällöin olisi paikalla lisätä ruokaan saman viinitalon Ripasso-viiniä, joka on noin puolta halvempaa. Se sopii juuri pääsiäislampaasta tehdylle paistille.

Ripasso valmistetaan käyttämällä viini uudelleen Amaronesta saadun mäskin päällä. Sieltä se vielä pystyy imemään Amaronen aromeja ja muita hyviä ominaisuuksia. Kun Amarone kypsyy, on Ripasso ollut jo kauan valmiina pullotettavaksi,

Muita talon viinejä on vielä makea Recioto, Fiorato-viini, joka käy sopivasti makeiden jälkiruokien kera.

Passaa kokeilla vaikka kaikkia esittämiäni viinejä, jotka juhlistavat mukavasti Pääsiäispyhiä. Ei pidä unohtaa talon arkiviiniä, joka kulkee Valpolicellan nimellä.

Pentti Arvela opiskeli eläkepäivinään Turun Ammatti-instituutissa viinimestariksi. Hänen viiniartikkeleitaan on julkaistu useissa lehdissä. Arvela on muuttanut Uuteenkaupunkiin ja Uudenkaupungin Sanomat julkaisee hänen viinijuttujaan.