Pääviemärin saneeraustyö jatkuu rannassa

0
Rantakadun varteen noussut sillan näköinen rakennelma on pääviemärin väliaikainen ohipumppausjärjstelmä.

Uudenkaupungin vesilaitoksen pääviemärin saneeraustyö jatkuu ensi maanantaista alkaen Pakkahuoneen jälkeisellä osuudella. Kyseessä on Vekarantieltä Pietolan pumppaamolle asti yltävä kaupungin suurin viemäri, joka on läpimitaltaan 80 senttimetriä.

– Tällä viikolla alueelle on rakennettu ohipumppausjärjestelmää ja se on jo toimintakunnossa. Möljän pään Pakkahuoneen risteyksen yli kulkee väliaikainen putkisilta, jonka läpi jätevesi kulkee ennen päätymistään Häpönniemeen, Uudenkaupungin veden ja Vakka-Suomen veden vesihuoltopäällikkö Kim Westerholm kertoo.

Pääviemäri saneerataan sukittamalla eli vanhan viemärin sisään ujutetaan suojaava pinnoite. Putken sukitus tulee nopeammaksi ja halvemmaksi, koska pääviemäri kulkee paikoin jopa kuusi metriä maanpinnan alapuolella. Sen ylös kaivaminen olisi siis hankalaa ja kallista. Urakan kokonaishinta on hieman alle 200 000 euroa.

– Saneerauksella saadaan viemärille lisäaikaa useita kymmeniä vuosia. Putkesta tulee käytännössä kuin uusi, koska pesun jälkeen putken sisään ujutettavan lasikuitusukan seinämävahvuus on 1,5 senttiä, eikä putkessa ole saumoja, joten se suojaa jo hyvin vuodoilta, Westerholm lisää.

Möljän putken saneeraustyöt eivät vaikuta Kalasatamantien tai Satamantien liikenteeseen.

– Ensi maanantaina vanha viemärilinja pestään ja valmistellaan tiistaina alkavaa sukitusta varten. Sukitustyö valmistuu noin viikossa ja ohipumppausjärjestelmä kerätään pois viikolla 16, Westerholm sanoo.

Kyseistä pääviemäriä on saneerattu jo useamman vuoden ajan. Nyt alkavassa urakassa viemärin toinen pää tulee valmiiksi ja seuraavaksi työt jatkuvat Sepänkadulta kohdalta vesilaitosta.