
Pariskunta teki tarjouksen juuri myyntiin tulleesta vapaa-ajan asunnosta heti samana päivänä.
– Onneksi olimme nopeita, sillä kiinnostuneita oli muitakin. Olemme viihtyneet täällä loistavasti nyt jo 14 kesän ajan. Koronapandemian takia vietimme täällä koko viime talven ja kokemus oli aivan mahtava, Jäpölät hehkuttivat..
Asuinrakennuksen lisäksi tontilla oli ostohetkellä vain polun päässä sijainnut savusauna. Vuosien varrella kokonaisuus on täydentynyt kylpypaljulla, grillikodalla, rakoliiterillä ja uima-altaalla.
– Omiin aamurutiineihini kuuluu aamu-uinti ympäri vuoden. Tänäkin aamuna kävin uimassa, vaikka yöllä oli ollut ihan reilusti pakkasta ja altaan vesikin vain pariasteista, kuvaili Iris Jäpölä.
Pyhämaantien varrella, mutta täysin ohikulkijoiden katseilta piilossa oleva paratiisi täydentyy kesällä kesäkukkien merellä.
– En itse ole laskenut, mutta joku väitti että pihalta löytyy noin puolensataa erilaista istutusta, hymyili Iris Jäpölä.
Asuinrakennuksessa on myös sauna, mutta silloin kun saunasta halutaan oikein nauttia, lämmitetään savusauna.
– Savusaunan lämmitys vaatii aikaa ja huolellisuutta, mutta on kaiken vaivan arvoinen. Kyllä tämä meidän mielestä on ehdottomasti maailman paras savusauna ja näin ovat myös vieraamme kommentoineet.
Vapaa-ajan asunnon edellinen omistaja rakennutti savusaunan Savusaunaseuralta tilattujen mallipiirustusten mukaan, Rakennukseen kuuluu saunaosan lisäksi myös pukuhuone ja terassi.
– Saunan lämmittäminen vie aikaa 5-6 tuntia, vähän tietysti saunojien määrästä riippuen. Itse käytän lämmitykseen kuusta tai kuorittua koivua. Yksi pesällinen saa palaa rauhassa lähes loppuun ennen puiden lisäämistä. Kun viimeinenkin pesällinen, eli päivän kolmas tai neljäs, on palanut loppuun, tyhjennetään uunista pois hyvin huolellisesti kaikki tuhkat. Kiukaalle heitetään häkälöylyt ja lauteille ja penkeille lämmityksen aikana kerääntynyt noki virutetaan vedellä pois. Sitten sauna saa rauhassa tekeytyä valmiiksi, kuvaili Simo Jäpölä.
Saunomisen lomassa pulahdetaan uimaan tai kylpypaljuun, kukin makunsa mukaan.
– Eihän järvellekään olisi pitkä matka uimaan, mutta nykyään ranta on niin umpeen kasvanut ettei siinä voi uida. Vielä 1950 -luvulla paikalla oli kuulemma uimaranta jota erityisesti kylän lapset käyttivät ahkerasti. Nykyään järvi on Natura -aluetta ja siksi rannan ruoppaaminen ei tule kysymykseenkään, kertoi Iris Jäpölä.
Uimarannan puutteen korvaa kuitenkin järven ja sen ympäristön monipuolinen linnusto.
– On taas tänäkin keväänä ollut hienoa seurata kun muuttolinnut joutsenet, kurjet ja kuikat palaavat näille rannoille.
Saunominen savusaunassa on kokemuksena niin ainutlaatuinen ja nykyään myös harvinainen, että Simo ja Iris Jäpölä ovat päättäneet tarjota tähän mahdollisuuden myös muille.
– Voisimme ottaa tänne kerran viikossa pienen ryhmän, ystäväporukan tai vaikka perheen vierailulle. Savusaunan lisäksi myös grillikota, uima-allas ja palju olisivat sovittaessa vieraiden käytössä. Myös retki meidän ”erämaajärvelle” voidaan sovittaa ohjelmaan jos niin halutaan. Varmasti näin pandemian keskellä ihmiset kaipaavat jo elämyksiä elämään ja pienessä ryhmässä täällä voi tavata turvallisesti, selvittivät Simo ja Iris Jäpölä.
Jäpölöiden savusaunasta löytyy lisätietoja facebookista nimellä Pähkenpuun savusauna.