Pöhinää kaupunginhallituksessa

0

Kaupunginhallituksen ylimääräinen pikakokous. Ehdoton kommentointikielto. Kaupunginjohtaja piiloutuu johonkin salaiseen, tavoittamattomaan paikkaan. Mistä ihmeestä on kyse? Onko Rauma tehnyt sellaisen liitostarjouksen, josta ei voi kieltäytyä? Rakennetaanko SiHyyn kolmas kerros kaupunginhallituksen jäsenten virkistyskäyttöä varten?

Ei mitään yllä mainituista, vaan vielä paljon merkittävämpää. On kuultu, tai ainakin joku on sanonut, että hän on kuullut vierustoverin kuulleen sanovan, jotta etäkokouksen aikana yhden jäsenen kotoa kuului ylimääräisiä ääniä, joita ei voi tulkita koiran haukunnaksi, mikä sekin – herra paratkoon – on jyrkästi kiellettyä.

Tällainen oikeuttaa ilman muuta äärimmäisiin toimenpiteisiin. Syyllisen kuuleminen ei tule missään tapauksessa kysymykseen, ei ainakaan ennen kuin tuomio on saatu julistettua ja täytäntöön pantua.

Tuomitun kuva suurella lehteen, sitä kun ei voi näin korona-aikana kiinnittää lännen malliin lyhtypylväisiin. Suuri salaisuuden verho peittää myös sitä, mitä asiaa kaupunginhallitus oli käsittelemässä, kun ylimääräinen ääni kuului.

Hallituksen pöytäkirja paljastaa kuitenkin totuuden. Kyseessä täytyi olla aloite Pakkahuoneen torin käytöstä anniskelua varten. Mikään muu kuin viina ei voi herättää tällaisia intohimoja.

Paljon, paljon pienemälle huomioille jäi jokin aika sitten SiHy-kiemurat, kun kaupunki yritti maksattaa oikeudenkäyntikulunsa valituksen tehneillä henkilöillä. Suomennettuna se tarkoittaa sitä, että kaupungin valtaa pitävien mielestä vain rikkailla tai superrikkailla on oikeus valittaa päätöksistä.

Onneksi hallinto-oikeus piti tavallisen tallaajan puolta. Mikäli valitusoikeuteen halutaan puuttua, sen tulee tapahtua lainsäädännön kautta, ei yksittäisen virkamiehen tai paikallispoliitikon päätöksellä.

Siinä Merja Koski on väärässä, kun hän kirjoitti, ettei kukaan lähetä perhettään pois etäkokouksen ajaksi. Sehän on minimivaade. Ikkunoiden tiiveys on myös syytä tarkistaa. Turvapalvelujen käyttö on perin suositeltavaa.

Erityinen huomio tulee kiinnittää siihen, ettei televisio ole missään tapauksessa auki, tai ainakin sen tulee olla siirretty talon perimmäiseen nurkkaan. Aku Ankka -mainoksen ”Kääk!”-huutoa voidaan perustellusti pitää ulkopuolisena kannanottona kaupunginhallituksen esityksiin.

Yrjö Romppainen

Insinööri, evp.