Tori kaipaa estradia

0

Viro on täynnä laululavoja. Niitä myös käytetään. Kuorot, muusikot ja tanssiryhmät esiintyvät. Järjestetään suuria ja pieniä tapahtumia. Musiikkihappeningin voi laittaa pystyyn vaikka ekstempore, kun paikka on valmiina.

Jos Uudessakaupungissa haluaa järjestää pienen tapahtuman, joka vaatii esiintymisestradin, suuntana on Pakkahuoneen tori. Siellä on lava valmiina ja yrittäjän kanssa on helppo sopia tapahtuman järjestelyistä. Torille lava pitäisi kuljettaa ja maksaa kuljetuskulut. Äänentoistokin maksaa ja valaistus, jos sitä tarvitaan. Helpompi on luovuttaa kuin ryhtyä järjestämään jotain kivaa torille.

Pakkahuone vetää väkeäkin, niin ilmankos sitten tori on ilman elämää.

Vihdoin viimein tänä keväänä kaupunki oli hankkimassa pysyvää estradia torille. Maanantaina hanke sitten tyssäsi. Valtuusto päätti äänin 23–20, ettei esiintymislavaa hankita. Tuskinpa kukaan periaatteessa vastusti pysyvää toriestradia, vaan hanke kaatui sen hintaan ja rahoitukseen. Esityksen mukaan esiintymislavan hankintakustannus olisi 234 000 euroa, eli saman verran, mitä perustalopaketit yleensä maksavat. Sosiaalisessa mediassa on arveltu, että esiintymislavan saisi halvemmallakin.

Ehkä saisikin, mutta saisiko yhtä näyttävän? Nyt esitelty esiintymislavan luonnos muistuttaa Turun kaupungintalon edustalla seisovaa puista paviljonkia, Pudelmaa. Pudelma sijoitettiin puistoon Turun kulttuuripääkaupunkivuonna 2011, sen piti olla väliaikainen taideteos. Kun teosta sitten oltiin siirtämässä pois, osa turkulaisista olisi heittänyt sille heti hyvästit, osa taas oli niin ihastunut Pudelmaan, että se saikin jäädä puistoon.

Pudelma on puuta, ei maallikon silmään ehkä kovin kummallinen, mutta silti se tuo kodikkuutta kaupungintalon ja katujen väliseen puistoon.

Tänä vuonna juhlistetaan 40-vuotista Crusell-viikkoa ja Rauhan 300-vuotisjuhlaa. Olisi hienoa, jos juhlaohjelma voitaisiin järjestää toisella estradilla kuin sillä siirrettävällä lavalla.

Toivottavasti kaupungissa löydetään nopeasti jokin kompromissi, että torille saadaan pysyvä esiintymislava. Uudenkaupungin keskustan elävöittäminen vaatii satsauksia.

Teija Uitto