Torin esiintymislava nurin valtuustossa

0
Torille suunnitellun esiintymislavan tuorein luonnoskuva.

Uudenkaupungin torille suunniteltu esiintymislava äänestettiin kumoon maanantain kaupunginvaltuustossa. Pohjaehdotuksena oli, että torille olisi rakennettu kiinteä esiintymislava 234 000 euron hintaan.

Kaupunginhallitus ehdotti valtuustolle, että se olisi hyväksynyt torin esiintymislavan rahoitettavaksi tämän vuoden talousarvion kolmen eri kustannuspaikalta. Nämä kustannuspaikat olivat torin leikkikenttä, Rauhanpuiston kunnostus ja Vallinmäen rinne. Lisäksi kaupunginhallitus ehdotti, että valtuusto antaisi päätökselle heti täytäntöönpanoluvan.

– Esiintymislava ei ole investointikohteena talousarviossa mukana. Torin leikkipuistolle oli kuitenkin varattu rahaa yli 100 000 euroa, mutta se tuli valmiiksi reilulla 30 00 eurolla. Mitä siihen leikkipuistosuunnitelmaan aikoinaan kuului? Nyt jäävät toteutumatta Rauhanpuiston ja Vallinmäen sitovat investointipäätökset. Siirtomäärärahoilla ei voi perustaa uutta kohdetta, Seppo Nikula (kok.) totesi valtuustossa.

Kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Hellénin mukaan torin leikkipuistolle varattiin paljon enemmän rahaa kuin mitä siihen käytettiin juuri alkuperäisen esiintymislavasuunnitelman takia.

– Lavan alkuperäinen paikka oli lähempänä leikkipuistoa kuin nyt suunniteltu Koulukadun suuntainen lava. Keskustelimme kaupungin kulttuuripalveluiden kanssa ja päätimme siirtää lavan paikkaa. Maaliskuun kaupunginhallitus hyväksyi siirtomäärärahat, joiden kohteena luki leikkipuisto ja esiintymislava, Arvela-Hellén vastasi.

Valtuutettu Timo Järvinen (kok.) huomautti, että valtuustoa pyydetään siunaamaan arvonlisäverollisena noin 300 000 euron lavarakennelma, vaikka ei edes tarkkaan tiedetä sen ulkonäköä.

– Eikö ennen valtuuston kokousta yksikään virkamies ole miettinyt kolmeseinäisen lavarakennelman hintaa. Se ei edes sisällä laitteita, vaan valmiudet niihin. Vuosi sitten on hyväksytty ponsi, jonka mukaan kaupungin taloutta on hoidettava siten, ettei veroprosenttia tarvitse nostaa. Kuinka tämä sopii siihen ajatukseen, Järvinen kysyi.

Järvisen mukaan torin esiintymislavahanke olisi hylättävä. Jos sitä ei hylätä, niin ainakaan Järvinen ei halua, että sille annetaan täytäntöönpanolupaa, ennen kuin päätös saa lainvoiman.

– Pidin itsekin hanketta kalliina, mutta tutkin lavoja, mitä Suomen toreille on hankittu viimeisen 10 vuoden aikana. Halvin hanke maksoi 160 000 ja kallein miljoonan. Keskiarvo oli 200 000–400 000 euroa, riippuen siitä, mitä lavalta haluttiin, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jaana Vasama (sd.) lisäsi.

– Kun kuulin kilpailutuksen tuloksen, oli ensimmäinen kommenttini, että ei tule kuuloonkaan. Lava on kuitenkin kilpailutettu kahdesti ja se näyttäisi maksavan tämän verran, kaupunginjohtaja Atso Vainio totesi.

Tomi Salo (kok.) ja Nikula totesivat kannattavansa Järvisen ehdotusta lavahankkeen hylkäämisestä.

– On selvää, että nyt suunnitellulla toteutuksella hinta on ilmoitetun tasoinen. Onkin aiheellista kysyä, onko se oikea toteuttamistapa. Kannattaa huomioida myös lieveilmiöt, koska avoimesta lavasta tulee häiriöpesäke torille, jota viranomaiset ei pysty valvomaan. Muistissa on esimerkiksi Ruokolan rannan lasipalatsi, jonka häiriöhistorian kaikki tunnemme, Raimo Löfstedt (kok.) korosti.

Olli Laivo (kesk.) totesi kannattavansa Järvisen esitystä ja lisäsi, että aiemmissa kokouksissa on hyväksytty vain torin leikkikenttä, ei esiintymislavaa.

– Sitä paitsi esiintymislavan suunta on väärä, sen pitäisi olla Rauhanpuiston suuntaan, ei kohti linja-autoasemaa, Laivo lisäsi.

Heikki Wala (pro Uki) huomautti, että lavasta on tullut mielenkiintoinen keskustelunaihe, koska tekninen lautakunta ja kaupunginhallitus päättivät sen toteuttamisesta yksimielisesti.
– Osa nyt vastustavista valtuutetuista kannattivat hanketta aiemmin. Ehdotankin neuvottelutaukoa, Wala sanoi.
– Pystyykö joku poliitikko oikeasti etukäteen asettamaan rakennukselle hinnan. Kallishan lava on, mutta kaikki valitettavasti maksaa. Onko tarkoitus käyttää rahaa kuntalaisten palveluihin vai kasvattaa taseen ylijäämää, Matti Ankelo (pro Uki) pohti.

Neuvottelutauon jälkeen oli aika äänestää. Lavan toteuttamisen eli pohjaehdotuksen kannalla olleet äänestivät jaa ja Järvisen ehdottaman lavahankkeen hylkäämisen kannalla olleet äänestivät ei.  Äänin 23–20 valtuusto päätti, että torin esiintymislavaa ei toteuteta.

 

Fakta
Äänestys esiintymislavasta

Lavan puolesta äänestivät: Matti Ankelo (pro Uki), Li Grönlund (vas.), Heli-Päivikki Laurén (sd.), Veera Kaitanen (sd.), Eemil Kokkonen (sd.), Jarmo Kolkka (sd.), Arto Kallinen (sd.), Anne Kuusisto (kesk.), Pentti Aitamurto (vas.), Lea Myllymäki (sd.), Jaana Packalén (sd.), Eila Polojärvi (sd.), Jaana Reijonsaari-Korsman (sd.), Janne Sjölund (sd.), Jouni Tissari (sd.), Esko Tähtinen (sd.), Anneli Vuorio (pro Uki), Heikki Wala (pro Uki), Jaana Vasama (sd.) ja Tuija Vaurio (pro Uki).

Lavaa vastaan äänestivät: Esa Aaltonen (ps.), Rauno Aaltonen (kesk.), Pertti Haverinen (skp), Seppo Nikula (kok.), Eerik Junnila (kd.), Timo A. Järvinen (kok.), Tarmo Kangas (kok.), Mauri Kontu (kesk.), Johanna Kutila (kok.), Seppo Laine (kok.), Olli Laivo (kesk.), Martti Luotonen (kesk.), Raimo Löfstedt (kok.), Pilvi Marsela (kok.), Vesa Paldanius (kesk.), Mauri Partanen (vas.), Birgitta Runola (kesk.), Tomi Salo (kok.), Mika Sjöblom (kesk.), Taija Viljanen (pro Uki), Lasse Virtanen (kok.), Sami Virtanen (ps.) ja Veli-Matti Virtanen (kesk.).

 

Juttua päivitetty kauttaaltaan 20.4. klo 13.56. Täydennetty illan lyhyt valtuustouutinen kokonaisella jutulla ja äänestyskannoilla.