Uudenkaupungin rauhaa juhlistetaan saunomalla – Kultarannasta saadaan lahjana Salen saunabastu

0
Kaupunginlahden rantaan on tulossa Salen saunabastu suoraan Naantalin Kultarannasta.

Elokuussa juhlitaan näyttävästi 300 vuotta täyttävää Uudenkaupungin rauhaa. Juhlasymbosiumin ohella on kaupunkiin kokoontuville valtion päämiehille päätetty tarjota myös Rauhan sauna.

Ajatus Venäjän, Suomen ja Ruotsin päämiesten yhteisestä Rauhan saunasta ajautui kuitenkin ongelmiin heti alkumetreillä, sillä Uudestakaupungista puuttui tarkoitukseen sopiva edustussauna.

– Ei kai sitä nyt presidenttejä ja muita voi sentään uimahallin saunaan viedä, tiivisti Uudenkaupungin kaupungin vierasvaravastaava Saija Maajälkiä.

Apu puutteeseen löytyi hyvin yllättävältä taholta. Kävi ilmi, että Naantalin Kultarannassa on tänä keväänä tekeillä mittava saunauudistus ja vanhaa edustussaunaa ei enää tarvita.

– Osana presidentin kesäasunnon Kultarannan laajaa modernisaatiohanketta Kultaranta saa uuden ympäristöystävällisemmän, nollapäästöisen saunan ja vanha sauna voi mennä. Sauna päätettiin lahjoittaa Uudenkaupungin kaupungille kiitoksena kaupungin merkittävästä panoksesta rauhan polulla, iloitsi Saija Maajälkiä.

Sauna sijoitetaan väliaikaisesti Kaupunginlahden rannalle ja se saa kunnian toimia elokuussa kaupungin virallisena Rauhan saunana. Sitten se poltetaan.

Alkuperää kunnioittaen saunan viralliseksi nimeksi tulee ”Salen saunabastu”.

Turun yliopiston Lugn och ro -keskuksen päätutkija Martti Iso-Tärkki pitää uusikaupunkilaisten keskuudessa syntynyttä ideaa Rauhan saunasta loistavana.

– Meillä Suomessa on pitkät perinteet politiikan ja saunomisen yhdistämisestä. Kyllähän presidentti Kekkonen jo aikoinaan saunotti vallanpitäjiä puolelleen, muistutti Iso-Tärkki.

– Ainutlaatuisuudessaan Uudenkaupungin rauhan symbosium tulee kääntämään koko maailman huomion Suomeen ja Uuteenkaupunkiin ja tämä Rauhan sauna täydentää hienosti meistä leviävää kuvaa tasa-arvoisena maana. Kuten sitä hauskasti tavataan sanotaan ”se on samaa nahkaa niin kuninkaalla kuin kummisedällä”, lisäsi Martti Iso-Tärkki.

Vaikka Salen saunabastu saadaan Naantalista ilmaiseksi, niin kaupunki vastaa sen purku-, kuljetus- ja pystytyskustannuksista.

– Tämä vaatii luonnollisesti rahaa ja meidän juhlabudjetti on jo hyvin tiukoilla. Hankkeen onnistumiseksi avaammekin tänään Rauhan sauna -tuotteiden myynnin museon takapihalla, selvitti Uudenkaupungin rauhan mahdollistamistoimikunnan puheenjohtaja Katarina Nejtak.

Myyntiin on tulossa saunapyyhkeitä valtion päämiesten kuvilla varustettuna, Sale bastutonttuja ja saunapinssejä.

– Pinsseihin tulee ihmisiä saunarauhaan kannustavia tekstejä, kuten ”Peace och Bastu”, ”Minäkin saunon rauhassa” ja ”Löylyä perxxle”, paljasti Nejtak.

Nuorta väkeä innostaen myydään myös t-paitoja hassuilla huumoriteksteillä varustettuna.

– Oma suosikkini on ehdottomasti tämä ”Saunan takana on vielä tilaa… vaikka terassille”, hymyili Katarina Nejtak.

Pinssi- ja paitamyynti alkaa museon takapihalla tänään 1. huhtikuuta klo 12.

Rauhan sauna sytytetään symbolisilla puilla

Uudenkaupungin rauhan mahdollistamistoimikunta on lähettänyt Rauhan symbosiumiin osallistuville Venäjän, Suomen ja Ruotsin valtionpäämiehille pyynnön ottaa matkaan mukaan omat saunapuut.

– Kalantilainen maanviljelijä Teijo Tauti on luvannut toimittaa meille kuormallisen kuivaa koivuklapia, joten todellista tarvetta saunapuille meillä ei tietenkään ole. Olemme kuitenkin ajatelleet, että olisi hieno symbolinen ele, jos presidentit Putin, Niinistö ja kuningas Kaarle Kustaa sytyttäisivät saunan yhdessä jokainen omasta maastaan tuoduilla puilla. Siinä sitten yhdessä palaisi maailman rauhan nimissä Karjalan mänty, Lapin kelohonka ja Ruotsin joku lehdykkä, maalaili mahdollistamistoimikunnan puheenjohtaja Katarina Nejtak.

Toimikunnassa pohdittiin pitkään mahdollisuutta pyytää tähän Rauhan saunaan sytykkeitä myös muista maista.

– Totesimme kuitenkin ettei kiukaan pesässä ole riittävästi tilaa kaiken maailman klapeille, etenkin kun Putin tuo kuitenkin kunnon metrihalkoa. Niinpä luovuimme tästä suunnitelmasta, kertoi Nejtak.

Yleisöllä tulee olemaan vapaa pääsy Kaupunginlahden rannalle seuraamaan tilanteiden kehittymistä Rauhan saunan lauteilla.

– Paikalle tullaan järjestämään kaikenlaista kivaa ohjelmaa koko perheelle. Yleisö saa veikata kuka lähtee lauteilta ekana ja mihin aikaan. Musiikista ja kansainvälisestä tunnelmasta huolehtii Ruotsin diskon sanansaattaja Folke Rundqvist, Puna-armeijan kuoro ja Bols Hoi -baletti sekä Tauski, selvitti kaupungin vierasvaravastaava Saija Maajälkiä.

Teksti ja kuvat: Pirpa Sanka