Valtteri Välimäellä kolme kovaa tavoitetta kesälle

0
Valtteri Välimäki nappasi hallissa SM-hopeaa ja uskoo, että kesällä myös ennätys kohenee.

Kenttäkarhuja edustava Valtteri Välimäki on napsinut vuosien aikana useita SM-mitaleja juniorisarjoista, yhden pronssin Kalevan Kisoistakin ja edustanut Suomea Ruotsi-ottelussa kolme kertaa. Viime kesä oli vaikea, mutta motivaatiota riittää edelleen ja uuden kauden kynnyksellä kaikki on kunnossa.

– Olen asunut ja opiskellut viimeiset viisi vuotta urheilun ehdoilla Tampereella, reilu vuosi on vielä diplomi-insinöörin opintoja jäljellä. Olen pikkuhiljaa siirtymässä alan töihin, mutta se ei hyppäämistä vähennä, pistää vaan aikataulut hieman uusiksi, Välimäki sanoo.

Tampereelle muuttaessaan Välimäki liittyi entisen korkeushyppääjä Jouko Kilven talliin, johon kuuluu myös mm. juuri EM-hallimitalin hypännyt Ella Junnila .

– Harjoitteluun on tullut tavoitteellisuutta ja monipuolisuutta, aiemmin vain hyppäsin. Nyt opiskelujen loppuvaiheessa olen myös saanut päivärytmin kohdalleen, opiskelen aamupäivällä, treeni ajoittuu keskelle päivää ja iltapäivisin opiskelen lisää. Kun koululla piti olla enemmän, jäi treeni illan suuhun ja se ei oikein sopinut, olin silloin jo valmiiksi väsynyt.

Välimäen viime kautta häiritsi takareisien ongelmat. Mitään operaatioita ei tarvittu, vaiva oli pieni, mutta sen takia hän ei ottanut sitä ensin ihan vakavasti ja paraneminen viivästyi.

– Nyt paikat ovat kunnossa. Välillä se vielä muistuttaa, mutta nyt olen tarkempi ja kevennän treeniä heti.

Päättyneeseen hallikauteen sisältyi kolme kilpailua. Kaksi niistä meni huonosti, mutta SM-hallissa napsahti kaikki kohdalleen ja tuloksena oli hopeaa tuloksella 209. Kolmannen yrityksen onnistuminen näkyi TV-ruudussakin.

– Joo, taisin tuulettaa aika reippaasti. Se oli hyvä onnistuminen parin huonon kisan jälkeen ja antaa uskoa kesään.

Välimäen ennätys on 211. Se on hypätty Ruotsi-ottelussa viitisen vuotta sitten. Sen jälkeen testitulokset ovat parantuneet ja odotuksissa on jo jonkin aikaa ollut uusia ennätys.

– Esimerkiksi voimaa minulla on varmaan tarpeeksi, jotta pääsisin korkeammaltakin, mutta korkeushyppysuoritus on paljon muutakin ja onnistuneessa hypyssä kaikki pitää mennä nappiin vauhdista lähtien.

Harjoituksissa käytetäänkin apuna videokameraa, joka antaa lahjomatonta tietoa hypyn vaiheista, oma tuntuma kun saattaa olla hieman eri.

Harjoituskausi alkaa peruskuntokaudella, jolloin tehdään matalalla intensiteetillä pitkiä harjoituksia, esimerkiksi juoksua tai lihaskuntotreeniä. Kesää kohden tehot nousevat mutta toistot vähenevät.

– Talvella esimerkiksi hypitään paljon matalista korkeuksista ja panostetaan perustekniikkaan. Saatetaan kokeilla jotain uusia juttuja ja ajaa niitä sisään kymmenillä ja kymmenillä hypyillä.

Talven treeneihin kuuluu myös loikkaharjoituksia ja jonkin verran punttitreenejä. Mitä tehokkaammasta treenistä on kyse, sitä huolellisempi pitää olla alkuverryttelyssä ja tehdä muukin lihashuolto huolella.

– Olen päässyt Tampereen Urheiluakatemian jäsenyyden ansiosta koko talven Pirkkahalliin treenaamaan, joten korona ei ole harjoittelua juurikaan siellä haitannut, toki turvavälejä ja maskeja ja muita suosituksia pitää noudattaa.

Tampereen lisäksi Välimäki viettää paljon aikaa Turussa tyttöystävän ja sukulaisten luona. Turussa hän ei kuitenkaan pääse sisähalliin harjoittelemaan, vaikka edustaa piirin seuraa.

– Pitää hieman soveltaa ja ulkonakin voi jo treenata. Muuten talvikauden treenit ovat sujuneet hyvin ja nousujohteisesti. Hallikisoihin hieman kevennettiin, mutta nyt taas kesää varten painetaan täysillä.

Hallikausi on ohi ja kesän kilpailukauden Välimäki aikoo aloittaa toukokuun lopulla, mutta tarkempi suunnitelma vielä puuttuu ja tietenkin korona saattaa muokata kilpailukalenteria.

Edellä mainittua Ruotsi-ottelua Välimäki pitää yhtenä uran huippuhetkistä. Paikka otteluun tuli hieman yllättäen, mutta oma ennätys ja kakkossija ylittivät odotukset.

– Voitimme vielä korkeudessa ennakkosuosikkina kisaan lähteneet kovat ruotsalaiset. Olin silloin juuri muuttanut Tampereelle, jossa ottelu käytiin.

Ratinassa Välimäki hyppäsi toisenkin maaottelun ja kerran hän oli mukana Tukholmassa. Tunnelma maaotteluissa on hieno. Ensi kesän maaotteluun pääsy on SM-mitalin lisäksi yksi Välimäen tavoitteista.

– Ja ensi vuonna maaottelu kisataan pitkään remontin alla olleella Olympiastadionilla ja siellä olisi hienoa olla mukana, se on sentään suomalaisen yleisurheilun koti.

Maaottelun ja oman ennätyksen lisäksi Valtteri Välimäellä on kolmaskin tavoite ensi kesänä ja se liittyy Uuteenkaupunkiin.

– Uudenkaupungin kentällä aloitin urheilu-urani ja kokeilin kaikkia mahdollisia lajeja, joista korkeus nousi nopeasti ykköseksi. Sorvakon kenttäennätys on muistaakseni 207 ja olisi hienoa ottaa se omiin nimiin. Mahtaakohan Sorvakossa vaan olla sopivia kisoja ensi kesänä?

Jussi Arola