Veteraanipäivänä

0

Tänään 27.4. Veteraanipäivänä liehuvat Suomen liput kiitokseksi vielä elossa oleville sankareille ja heidän muistolleen.

Suomessa on vielä sota-aikana eläneitä: sotaveteraaneja ja kotirintamalla olleita naisia sekä sotaleskiä ja sotaorpoja. Suuri kiitos heille kaikille ja myös kaatuneille, sotasankareille!

Heidän ansiostaan saamme elää vapaassa Isänmaassa!

Suomalaiset kärsivät viime sodissa sanoinkuvaamattomasti monikymmenkertaista vihollista vastaan puolustautuessa, apua ei juuri tullut ulkovalloilta. Suomi joutui luovuttamaan suuria alueita Neuvostoliitolle.

Sadattuhannet karjalaiset ja lukemattomat muut suomalaiset menettivät kotinsa ja Suomi joutui asuttamaan n. 400 000 karjalaista eri puolille maatamme.

Talvisodassa ja jatkosodassa menetti henkensä noin 90 000 sotilasta. Monet heistä olivat perheellisiä, sotaleskien määrä oli n. 30 000 ja noin 55 000 lasta jäi sotaorvoksi (myös allekirjoittanut).

Sotilaiden lisäksi ihmiset, kotirintamalla naiset, lapset ja vanhukset kestivät yli neljä vuotta sota-aikaa ja vielä päälle suuren jälleenrakentamisen ajan sekä käsittämättömät sotakorvaukset. Nykyrahaksi muutettuna Suomi maksoi sotakorvauksia noin 4500 miljoonaa euroa. Vaikka ei alun perin edes sotaa aloittanut!

Nämä ovat monelle tuttuja lukuja ja asioita, mutta ne koskettavat aina vuosi vuoden jälkeen sotaveteraanien lisäksi meitä omaisia ja kaikkia suomalaisia. Näistä lankeaa suuri kiitos sodassa kaatuneiden lisäksi myös sotaveteraaneille ja kotirintaman naisille ja ikäihmisille.

Erityisen suuriarvoista työtä sotarintamalla tekivät myös lotat.

Muistakaamme Veteraanin iltahuudon laulun sanoin:

”Hoivatkaa, kohta poissa on veljet – Muistakaa, heille kallis ol’ maa

Kertokaa lasten lapsille lauluin – Himmetä ei muistot koskaan saa.”

Ei siis pidetä Suomen vapautta itsestään selvyytenä.

Reijo Virtanen

sotaorpo