VT8 Laitilan kohdan risteysjärjestelyt

0

Laitilan kohdalla risteysjärjestelystä on puuhailtu neljäkymmentä viimeistä vuotta. Onpa Laitilan eritasoliittymä ratkaisu ollut ”tieviranomaisten” listoissa joskus ensimmäisenäkin, mutta aina joku on päässyt ”vetämään välistä”, omilla muka tärkeimmillä tie- tai muilla väylähankkeilla.

Hieman liikennemääristä: Turun suuntaan 7327 ajoneuvoa, Rauman suuntaan 6918 ajoneuvoa, Uuteenkaupunkiin 5286 ajoneuvoa ja Euran suuntaan 8603 ajoneuvoa.

Tulee ottaa huomioon, että risteyksestä on 18 kilometriä valtakunnan suurimpaan teollisuuslaitokseen. 30 kilometriä paikkakunnalle, jossa valmistuu Euroopan suurin saha ja telakkakin sai hiljattain kaksi laivatilausta (noin 3500 mtv). Kulku näihin tapahtuu Laitilan VT 8 liikennevaloissa seisomisen kautta. Laitilan eritasoliittymään on ottanut myönteisen kannan myös Satakunnan ja Varsinais-Suomen elinkeinoelämä.

80-luvun puolessa välissä, en tiedä kenen viranomaisen keksintö oli laittaa ”pää pensaaseen”, ja ehdottaa Laitilan valtatie 8 kohdalle liikennevalot. Jos tällä ratkaistaisiin maamme valtateiden eritasoliittymien kalliit investoinnit, niin miksi ei tätä teiden ”TalousNobelia” toteuteta koko maahan. Muualla Suomessa tällaista talousviisautta ei ole viljelty pahemmin – liikennevalot valtatielle.

VT8 Laitilan kohdan suunnitelmat ovat lähes valmiina ja valmistui jo syksyllä 2020. Hanketta voisi neljänkymmenen vuoden odotuksen jälkeen alkaa toteuttaa jo vuonna 2022. Hanke ei vaadi kuin yksinkertaisesti poliittista tahtoa.

Rahaa investointi vaatisi tämän hetken arvion mukaan yhteensä n. 40 M€. Näistä Laitilan kaupungille aiheutuvien kustannusten osuus olisi noin 4,5 M€, joka aiheutuu Laitilan kaupungin oman katuverkon ja kevyenliikenteen muutoksista.

Asia ei vaadi enää kuin selkeän päätöksen, jolla saamme pitkään valmisteltua työtä liikkeelle. En vaan ymmärrä, että kuka on tätä pystynyt jarruttamaan nämä vuosikymmenet

Pertti Pokki

Laitila (SDP)