Yksin jääminen ei tee hyvää mielelle

0

Koronavirus ei ole kohdellut ihmisiä tasa-arvoisesti. Joidenkin elämä ei ole juuri muuttunut, kun taas toiset, yleensä paljon suuremmat joukot kärsivät. Rajoitustoimenpiteiden aikana on kannettu huolta, miten yksinäiset vanhukset jaksavat. Monet ovat pysytelleet neljän seinän sisällä jo vuoden. Eristetty elämä ei tee hyvää keholle eikä mielelle.

Samaan aikaan moni on jatkanut lähes normaalia elämää rajoituksista piittaamatta. Nuorten juhliminen on jatkunut, vaikka ravintolat ovat olleet kiinni. Opiskelijabileitä on järjestetty salassa, jonka jälkeen tartunnat ovat levinneet.

Opiskelijoita ja erityisesti vaihto-opiskelijoita on helppo syyllistää. Heidän juhlinnastaan on lähtenyt useita tartuntaketjuja eri puolilla Suomea.

Hieman vähemmälle huomiolle on jäänyt, mitä eristäytyminen tekee nuorelle ihmiselle. Kaikki nuoret eivät osallistu juhliin. Sosiaalinen kanssakäyminen on silti kaikille tärkeää.

On vaarallista tuomita kaikki opiskelijat piittaamattomiksi bilettäjiksi, kun todellisuudessa suurin osa nuorista haluaisi vain elää normaalia nuoren ihmisen elämää. Opiskelujen aikana nuori itsenäistyy ja luo paitsi ihmissuhteita myös työelämän kannalta tärkeitä verkostoja.

Opiskelijabileet on helppo nähdä ryyppyjuhlina, mutta yleensä taustalla on ainejärjestöjä, osakuntia ja kerhoja, jotka haluavat vain tuoda ihmisiä yhteen ja tarjota vastapainoa opiskelulle.

Miten nuorten eristäytyminen näkyy muutaman vuoden päästä? Osa jatkaa elämäänsä normaalisti, kun pandemia on ohi. Osa saattaa jäädä edelleen yksin, kun ei päässyt tutustumaan muihin nuoriin. Yksin jääminen ei tee hyvää mielelle, oli nuori tai vanha.

Myös itse opinnot kärsivät. Novidan apulaisrehtori Juha Jokinen muistutti, että erityisesti kädentaitoja vaativilla aloilla etäopetus ei vastaa lähiopetusta (US 15.4.).

Uudessakaupungissa opintonsa keskeyttäneitä ei ole niin paljon kuin monella muulla paikkakunnalla, mutta on selvää, että koronavirus on muuttanut nuorten tulevaisuuden suunnitelmia. Valmistuminen joko lykkääntyy tai jää kokonaan. Samalla työelämään siirtyminen vaikeutuu.

Risto-Matti Kärki