Annatko koneen päättää ketä äänestät?

0

Lukuisat vaalikoneet ovat jälleen auenneet ja monet innokkaammat politiikan seuraajat ovat ahkerasti käyneet katsomassa keitä kone heille ehdottaa sopivimmaksi ehdokkaaksi tulevissa vaaleissa. Osa käyttää vaalikoneita puhtaasti päätöksensä tukena, osa puhtaasti viihteenä ja vain hyvin harva perustaa lopulta päätöksensä vaalikoneisiin.

Kysymys kuuluukin, että kenen asialla valikoneet lopulta ovat? Politiikan, poliitikkojen, puolueiden, demokratian vai kenties puhtaasti median? Ehkä vastaus on, että kaikkien sekä myös meidän äänestäjien.

Sosiaalisessa mediassa ehdokkaat kritisoivat kilpaa vaalikoneiden joitakin kysymyksiä ja niiden asetteluita. Mukana on pohdintaa, että onko joku puolue saanut ujutettua tämän ja tämän kysymyksen mukaan, vaikka se ei liity kuntapolitiikkaan millään tavalla.

Ehdokkaat myös kokevat kiusaantuneisuutta siitä, että eri medioiden vaalikoneet kysyvät niin eri asioita. Tämä taas johtaa usein siihen, että äänestäjä, joka mahdollisesti käy kokeilemassa useampaa vaalikonetta saa täysin erilaisia ehdotuksia ja vastauksia. Jos siis jättää päätöksen koneen varaan, niin saat lopulta heittää arvalta ketä äänestät.

Ei silti niin paljon pahaa, et-teikö jotain hyvääkin. Merkittävä osa meistä äänestäjistä seuraa politiikkaa vain sivusilmällä, jotkut eivät ollenkaan, mutta silti jokaisella on äänioikeus. Politiikkaa seuraamattomalle vaalikone voi olla helpoin ja nopein tie löytää samat arvot ja mielipiteet jakava ehdokas.

Politiikkaa hieman seuraavalle se todella voi olla tukea antava väline, jos ei ole päätöksestään ihan varma. Sen sijaan politiikan suurkuluttajille vaalikoneiden merkitys lienee vähäinen, sillä heillä on seurannan myötä syntynyt kuva puolueista ja päättäjistä sekä näiden maailmankuvasta.

Silti on olemassa yksi poikkeus, nimittäin uudet tulokkaat ja politiikkaan mukaan pyrkivät. Heidän ajattelumaailmaa ei voi opiskella tehdyn politiikan perusteella vaan on oltava muita väyliä. Nettisivut, vaalitapahtumat, mainokset ja esitteet ovat tietenkin yksi tapa, mutta niissä ehdokas esittelee itsensä parhaat puolet ja ne asiat, jotka hän haluaa.

Vaalikone sen sijaan saattaa esittää myös niitä kiusallisia, vaikeita ja haastavia kysymyksiä, joita eittämättä politiikassa tulee vastaan, jos siihen mukaan lähtee.

Loppujen lopuksi taitaa kuitenkin olla niin, että vaalikoneet ovat tarpeellisia ja demokratiaa vahvistavia. Äänestysaktiivisuus on kuitenkin ollut laskussa vaaleista toiseen, joten ehkä vaalikoneet pitävät huolen, että nekin, jotka eivät politiikkaa seuraa, löytävät ehdokkaan, jonka vuoksi vaivautua uurnille.

Pete Poskiparta

kirjoittaja on

ulkouusikaupunkilainen

viihdetaiteilija ja

mentalisti