Aurinkovoimalayhtiö aloittaa maastoselvitykset

0

IBV Suomi Oy:n hankekehityspäällikkö Pentti Itkonen esitteli maanantaina kaupunginhallitukselle aurinkovoimalasuunnitelmia. Itkosen mukaan yhtiö on jo tehnyt maanvuokrasopimuksia Mannersuon teollisuusalueen läheisyydessä.

– Kalannissa maa-aluetta on hankittu vuokraamalla. IBV Suomi Oy voi vuokrata tai ostaa maata sen mukaan, mikä maanomistajalle sopii parhaiten, Itkonen kertoo.

Kansainvälinen yhtiö on rakentanut aurinkovoimaloita eri puolille maailmaa. Uuteenkaupunkiin suunniteltu aurinkovoimala olisi kuitenkin yhtiön ensimmäinen Pohjoismaissa. Itkosen mukaan Uusikaupunki on auringon säteilyn ja siten sähköntuotannon kannalta Suomen parhaita alueita (US 20.4.).

Hanke on siis edistynyt, mutta sen toteutuminen ei ole vieläkään täysin varmaa.

– Maanvuokrasopimuksen solmiminen antaa meille mahdollisuuden tehdä selvityksiä, joista saamme lisätietoa alueesta. Kun meillä on selvityksistä saatua tietoa muun muassa alueen luonnosta ja maaperästä, voimme aloittaa varsinaisen hankesuunnittelun, Itkonen kertoo.

Hän korostaa, että vasta näiden selvitysten jälkeen tiedetään, minkälainen hanke Uudessakaupungissa voitaisiin mahdollisesti voitaisiin toteuttaa.

Aurinkopaneelit asennetaan maalle metallitelineisiin. Aurinkokennopuistot myyvät osan sähköstä suurelle sähkönkäyttäjälle, kuten vaikkapa teollisuusyritykselle.