Entten tentten -kuntavaalit

0

Mistä tunnet sä ystävän, onko oikea sulle hän? Vladimir Vysotskin laulu on soinut sinnikkäästi päässäni parin viikon ajan. Jostain syystä Vysotskin laulu pyörähtää mieleen aina, kun ajattelen kuntavaaleja.

Tiedän syynkin: tällä kertaa on vaikea päättää, ketä kuntavaaleissa äänestäisi. Toimittajan ammatti ei helpota yhtään valintaa. Viime vaaleissa en vielä montaa pärstäkerrointa Uudessakaupungissa tuntenut. Kun yksi hyvä tyyppi osui kohdalle, äänestin häntä. Nyt tunnen liian monta ehdokasta. Tästä syystä ajattelin kilpailuttaa ehdokkaat. Jos siis haluat ääneni, laita tarjous tulemaan.

Olen siis yksi niistä pahamaineisista liikkuvista äänestäjistä, jotka aiheuttavat tuskaa puolueille ja ehdokkaille. Tutkija Sami Borg arvioi kevään 1995 eduskuntavaaleissa, että liikkuvien äänestäjien osuus oli kolmasosa äänestäjistä. Vuonna 2015 Yle arvioi liikkuvia äänestäjiä olevan jo yli miljoona. Puolueuskollisuus on vauhdilla rapautuva ilmiö. Nyt äänestäjistä jo valtaosa on liikkuvia. Uudet ryhmät, kuten Liike Nyt tai kuntien omat ryhmittymät, Prot ja Puolesta -liikkeet, sekoittavat puoluekenttää. Sitten on vielä suuri nukkuvien puolue.

Ehdokkaiden kannalta tulevat vaalit ovat erityisen vaikeat. On vaikea ennustaa, miten korona vaikuttaa äänestäjiin. Ensin vaalit siirrettiin. Nyt äänestäjät keskittyvät miettimään, milloin ravintolarajoitukset puretaan ja miten kesätapahtumille käy. Kuntavaalit eivät meinaa mahtua tavallisen ihmisen ajatuskartalle.

Ehdokkaat eivät tee tilannetta yhtään helpommaksi. Maaliskuussa oli pientä pöhinää. Kun sitten vaalit päätettiin siirtää, tunnelma lässähti välittömästi. Ehdokkaita ei ole paljon näkynyt ei kuulunut. Vasta muutama ehdokas on verrytellyt vaalityötään. Näitten piti olla some-vaalit, mutta olen nähnyt vain pari ehdokasvideota somessa. Yleisönosastoilla kirjoittajien nimikirjo on ollut kapea, eikä lehti-ilmoituksiakaan näy. Kun tapahtumia ei voi järjestää, jäävät makkarat grillaamatta, flyerit jakamatta ja äänestäjät kättelemättä. Keskusta avasi tällä viikolla vaalituvan keskustaan, mutta ei sinnekään voi mitään yleisöryntäystä päästää.

Niinpä päätin kilpailuttaa ääneni. Täällä rouva X hakee oikeaa. Oletko se sinä? Minulle on sama oletko sininen, punainen, vihreä tai väritön, kunhan puolustat lapsia ja vanhuksia. Ai mutta tämä kuvaushan sopiikin kaikkiin ehdokkaisiin.

Vaikka olen liikkuva äänestäjä, tykkään tyypeistä, jotka pysyvät edes hetken kannassaan. Jos siis äänestit kaupunginhallituksessa kyllä ja valtuustossa ei, putosit juuri listaltani. Mistä voisin tietää, miten ensi vaalikaudella äänestät?

Teetkö kaikkesi, että Viikaistenmäelle nousee sihy tai kaupunkilaisten olohuone? Kaupunki kaipaa paikkaa, jossa erilaiset ihmiset kohtaavat ja rikkovat kupliaan. Tänne muuttavien olisi helpompi kotoutua, kun ovet olisivat aina auki tapaamaan toisia.

Lapsille toivoisin remupaikkaa, trampoliineja ja kiipeilyseinää, mahtuisiko mini-Hoplop sihyyn? Voisitko edistää tällaisia hankkeita? Uskallatko vielä luvata, että veroprosenttia ei nosteta?

Voisitko vastata yv:llä? Lehti-ilmoituksiakin seuraan.

Teija Uitto

Kirjoittaja valitsee vaaleissa ehdokkaansa pärstäkertoimen, kokemustaustan ja osaamisen perusteella. Ps. Jos omistat mäyräkoiran, muista lisätä se viestiin. Siitä saa lisäpisteitä.