”Ihan kaikesta en suostu tatuointeja tekemään”

0
Markus Kotiranta on tehnyt tatuointeja päätoimisesti vuodesta 2006 alkaen.

Uudenkaupungin Alisellakadulla sijaitsevassa MK-art & tattoo studiolla asiakkaita käy tasaisesti ja töitä riittää viikon jokaiselle päivälle. Liikkeen perustaja Markus Kotiranta on pyörittänyt omaa liikettään vuodesta 2010 alkaen ja nyt muutaman vuoden yhdessä avustajansa Shahrzad Hazratin kanssa, jonka asiakkaat tuntevat paremmin nimellä ”Saku”.

– MK-art on perustettu vuonna 2000 ja aluksi työskentelin muiden palveluksessa kunnes 2010 perustin oman liikkeen. Ensimmäisen tatuoinnin tein 2004 ja vuonna 2006 siirryin päätoimisesti tekemään tatuointeja sekä maalaamaan tauluja, kertoo Markus Kotiranta.

Nykyään tatuointien valinnoissa käytetään mielikuvitusta. Aiheen kanssa ollaan tarkkoja ja kuviin haetaan ideoita monipuolisesti eri kulttuurin alueilta, musiikista, sarjakuvista, satukirjoista ja jopa vanhoista painotuotteista.

Kuvat usein kertovat kantajansa arvomaailmasta ja niiden toivotaan olevan ns. uniikkeja, joita ei muualla vastaan tule.

– Kaikki lähtee asiakkaan omista mieltymyksistä ja ideoista, joiden pohjalta usein piirrän kuvan, joka sitten muokataan tatuointiin sopivaksi. Ihan kaikesta en suostu tatuointeja tekemään, enkä myöskään ihan joka paikkaan. Vaikeita paikkoja ovat mm. sormet, joihin joskus ”sormusta” halutaan sekä kämmenen sisäpuoli, jonne tatuointi ei oikein tahdo onnistua, toteaa Kotiranta.

– Tatuointeja tekevien yritysten kesken on olemassa ns. kirjoittamaton sääntö, että alaikäraja tatuoinnin tekemiselle on 18 vuotta ja vain poikkeustilanteissa vanhempien hyväksynnän kautta voidaan tätä nuoremmille tehdä tatuointeja, lisää Kotiranta.

Pelkkiä tatuointeja ei Kotiranta tee, vaan iso osa toimintaa ovat meriaiheiset taulut, kirjojen- ja levyjen kannet ja erilaisiin julkaisuihin tehdyt työt. Myös useampia taidenäyttelyitä on taulujen tiimoilta pidetty mm. Uudenkaupungin Pakkahuoneella ja Liljelund-hallissa.

– Taulut ja julkaisuihin tehtävät työt ovat iso osa toimintaa ja varsinkin tekemäni meriaiheiset taulut ovat viime aikoina käyneet hyvin kaupaksi. Kuvagalleriat löytyvät Facebook- ja Instagram-sivuilta, jotka toimivat myös hyvinä markkinointikanavina tauluille ja tatskoille, toteaa Kotiranta.

Juttua tehtäessä istui tatuointistudion tuolilla Esa Salo , joka halusi ikuistaa vasempaan käsivarteensa oman idolinsa kuvan. Tällä kertaa kyseessä oli Black Sabbath-yhtyeen laulaja Ozzy Osbournen kasvokuva, jolle tilaa vielä toisesta käsivarresta löytyi.

– Oikea käsi alkaa olla jo aika täynnä kuvia, mutta vasemmassa oli vielä tilaa Ozzyn kuvalle. Suurimman osan tatuoinneistani on Markus tehnyt ja yleensä idea on tullut minulta, jonka jälkeen olemme sitten kuvat muokanneet käteen sopivaksi, kertoo Salo.

– Ensimmäisten tatuointien kohdalla kipuilua kädessä oli melko paljon ja taukojakin tekovaiheessa joutui pitämään useampia, mutta nyt tähän on jo tottunut ja koko homma menee läpi yleensä ilman suurempia ongelmia, muistelee Salo

– Tämä nyt tehtävä kuva on kooltaan keskikokoa ja sen tekemiseen taukoineen menee noin pari tuntia. Itse tykkään tehdä tällaisia hieman haastavampia muotokuvia, joissa on paljon erilaisia yksityiskohtia, lisää Kotiranta.

MK-art & tattoo

Yrittäjä: Markus Kotiranta

Perustamisvuosi: 2010

Ala: Tatuointiala

Työntekijöiden määrä: 2

Yrittäjänä alalla: 11 vuotta

Tässä juttusarjassa esitellään paikallisia pienyrittäjiä noin kahden viikon välein. Edellinen yrittäjä haastaa aina seuraavan. Seuraavana vuorossa on lasi- ja kehysyrittäjä Mikko Lorjo.

Tatuointi – kenelle sopii – vai sopiiko kaikille?

Timo Kalenius

Tatuoinnit ovat yleistyneet, eivätkä ne enää välttämättä herätä paheksuntaa samalla tavalla kuin vielä esimerkiksi 20 vuotta sitten.

Silloin ajateltiin, että tatuointeja löytyy yleensä merimiehiltä ja vankilakundeilta, mutta tuosta ovat ajat muuttuneet, sillä nykyään tatuointeja ottavat niin nuoremmat kuin vanhemmatkin, eikä sukupuolikaan ole enää määräävä tekijä, vaan niitä ottavat yhtä paljon niin naiset kuin miehetkin.

Tatuointi-nimitys on peräisin tahitin kielen sanasta tatu, mikä tarkoittaa merkintää. Tatuoijan työ on taitoa ja taiteellisuutta vaativa ammatti.

Parhaimmillaan siitä voidaan puhua tatuointitaiteena. Tatuointi on kuitenkin elinikäinen ja sitä ei voi poistaa muuta kuin kalliilla laserleikkauksella ja tämän vuoksi onkin tärkeää, ettei tatuointia oteta hetken mielijohteesta.

Miksi tatuointeja otetaan? Moni haluaa tatuoida ihoonsa rakkaimpiensa nimet. Myös suuri elämänmuutos, esimerkiksi avioero voi saada ihmisen haluamaan konkreettisen muiston uudesta itsensä löytämisestä.

Myös uskollisuus jotain joukkuetta tai idolia kohtaan voi tuntua niin tärkeältä, että sen logoa haluaa kantaa näkyvällä paikalla.

Toimintaa valvotaan

Tatuoinnit ovat yhä enemmän tämän päivän katukuvaa. Tatuointiliikkeitä löytyy useita lähes jokaisesta kaupungista ja asiakkaita on moneen lähtöön.

Suomessa tatuointitoimintaa ohjaavat useat lait, joiden noudattamista valvoo monta viranomaistahoa (sosiaali- ja terveysministeriö, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto).

Kemikaalilainsäädännön ja kuluttajaturvallisuuslain noudattamista valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja tatuointiväriaineiden maahantuontia Suomen tulli. Tatuointivärien on täytettävä kemikaalilainsäädännön vaatimukset, eli ne eivät saa aiheuttaa vaaraa kuluttajille.

Toisaalta nykyinen lainsäädäntö antaa alalle toiminnanvapauden, eli kuka tahansa voi toimia tatuoijana. Palveluntarjoajan on ilmoitettava toiminnastaan kuntansa terveydensuojeluviranomaiselle, joka valvoo palveluun käytettäviä toimitiloja, välineitä sekä kuluttajille annettavien tietojen ja ohjeiden välittämistä.

Timo Kalenius